Το ΥΠΕΝ Κλείνει Εκκρεμότητες στον Τομέα των ΑΠΕ – Ανανεώνονται οι Συμβάσεις 50 Ειδικών Επιστημόνων της ΡΑΕ

Το ΥΠΕΝ Κλείνει Εκκρεμότητες στον Τομέα των ΑΠΕ – Ανανεώνονται οι Συμβάσεις 50 Ειδικών Επιστημόνων της ΡΑΕ
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 6 Ιουνίου 2019 - 08:01

Η εξέλιξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ γίνεται κανονικότητα, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανοιχτές εκκρεμότητες που βάζουν εμπόδια 

στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Το υπουργείο σχεδιάζει πριν το κλείσιμο της βουλής την ερχόμενη Παρασκευή να καταθέσει μια σειρά από σχετικές ρυθμίσεις.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν από το υπουργείο αναλυτικά στοιχεία για το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο.  Υπενθυμίζουν δε ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνει ο καινούργιος διαγωνισμός για εγκαταστάσεις ΑΠΕ πάνω από 400MW. Άλλωστε, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Κόκκινο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως «έχουμε καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030 το οποίο προβλέπει, ότι: το 32% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή το 50-60% της παραγωγής ηλεκτρισμού να προέρχεται από ΑΠΕ, το 32% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 2009, έναν πολύ δύσκολο στόχο για την επίτευξη του οποίου περιγράφουμε συγκεκριμένες πολιτικές στο ΕΣΕΚ και τη μείωση εκπομπών CO2, έναν στόχο που η χώρα ήδη επιτυγχάνει».

Τις επόμενες ώρες το υπουργείο θα καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αφενός την ανανέωση των συμβάσεων των 50 ειδικών επιστημόνων της ΡΑΕ, ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα με την εύρυθμη λειτουργία του ρυθμιστή. Αφετέρου, θα ανανεώνουν τις άδειες μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες έληγαν, με στόχο να μην χαθούν τα έργα.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες φορείς της αγοράς όπως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) κάνουν λόγο για καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση μέτρων που συνδέονται με τις ΑΠΕ, λόγω της προκήρυξης των εκλογών. Ο ΕΣΜΥΕ θέτει μια σειρά από ζητήματα, όπως την κατάργηση του τέλους διατήρησης των αδειών παραγωγής, την οποία χαρακτηρίζει άδικη. «Η μη άμεση αντιμετώπιση των συγκεκριμένων θεμάτων μέσω των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανυπέρβλητων προβλημάτων στην συνέχιση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ», αναφέρει σε ανακοίνωση του. Πηγές του υπουργείου πάντως αναφέρουν πως θα πρέπει να παραμείνει το τέλος μέχρι τη συνολική αλλαγή του αδειοδοτικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο θα γίνει μετά τις εκλογές. Είναι ένα μέτρο, όπως υπογραμμίζουν, ο οποίο αποτελεί αντικίνητρο σε αυτούς που έχουν βγάλει άδειες αλλά δεν φτιάχνουν τα έργα.