Η απρόοπτη έκπληξη των χθεσινών ευρωεκλογών δεν ήταν τόσον η νίκη της «Νέας Δημοκρατίας», όσον η δραπέτευσις του κ. «Γιάνη» Βαρουφάκη από της πολιτικής αφανείας, με την κατάκτηση έδρας του κόμματος «ΜέΡΑ25» στο «Ευρωβολευτήριον», διά της αποδοχής σχεδόν του 5% των νέων ψηφοφόρων 

από 17 έως 24 ετών. Η προτίμηση αυτή δεν δύναται ν’ αποδοθή μόνον στην αστείρευτο δραστηριότητα του κ. Βαρουφάκη ανά την Ευρώπη, αλλά και στην βραδεία κατανόηση υπό μερίδος της Ελληνικής νεολαίας ότι μέσα στην ευρωζώνη στερείται μέλλοντος.

Ως έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στο Project Syndicate προχθές (και αναδημοσίευσε το έγκυρο περιοδικό ΜΠΑΡΟΝΣ), η Ελλάς επισκιάζεται από μια νέα οικονομική κρίση. Οι επενδυτές που αγόρασαν το 2012 Ελληνικά ομόλογα επέτυχαν μία απόδοση 231% εφέτος όταν τ’ αντίστοιχα Γερμανικά απέδωσαν 7% περίπου. Εξ ίσου αφύσικη απόδοση είχε η έκδοση ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το χάσμα μεταξύ οικονομικής πραγματικότητας και της αδιατήρητης χρηματοδοτικής καταστάσεως, του αποπληθωρισμένου και κατακερματισμένου Ελληνικού Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), αντικατοπτρίζεται στο τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδος, στην επαχθή φορολογία των ελευθέρων επιτηδευματιών (στο 75% του εισοδήματος των) και την διαφορά των επιτοκίων, άνω του 3% στην χώρα μας (έναντι μηδενικού επιτοκίου στην Γερμανία). Οι αρνητικές δημόσιες επενδύσεις κι’ η εντεύθεν απουσία ιδιωτικών συμβάλλουν στην υψηλή ανεργία – ιδίως των νέων ηλικιών.

Μόνη και απατηλή ανακούφιση είναι η αναβολή εξοφλήσεως του εξωτερικού χρέους της χώρας  από τους δανειστές το 2032 και η παροχή ακολούθως δανείου 30 δις. ευρώ στην Ελληνική κυβέρνηση με εξόφληση του μετά 28 έτη.

Αλλ΄ η εξυπηρέτηση των τόκων απορροφά το 3,5%-2,5% του ΑΕΠ από τούδε. Το αντίστοιχο πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί διαρροή εισοδήματος υπέρ των δανειστών που στερεύει την εγχωρία ρευστότητα.

Οι σωστές αυτές επισημάνσεις του κ. Βαρουφάκη ευρίσκουν απήχηση σε μειονότητα ακόμη της νεολαίας μας που όμως δεν ξιπάζεται από την χρήση του οθνείου νομίσματος, του ευρώ, στις συναλλαγές και αντιδρά στην εικονική «κανονικότητα» που προσποιείται η ιθύνουσα τάξις ότι συμβαίνει στην χώρα, μετά δεκαετή οικονομική κρίση.

Ο κ. Βαρουφάκης θα έχει την ευκαιρία να διαφωτίσει το Ευρωβολευτήριον (διά της κ Σακοράφα) επί της απαραδέκτου για ευρωπαϊκή χώρα καταστάσεως εν Ελλάδι, έστω κι’ αν ομιλών για ένα μόνον πρώτο λεπτόν – όσον επιτρέπει ο «δημοκρατικός κανονισμός» του. Υπ’ αυτή την έννοια άξιζε η εκλογή του υπό των νέων Ελλήνων.