Μόνο το 38% των πόλεων έχει αποχετευτικό δίκτυο – Πρόστιμα 34 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβάλει η Ελλάδα διότι δεν διαθέτει υποδομές διαχείρισης.
 

Εν έτει 2019 η ολοκλήρωση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση. Και αυτό διότι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόλις το 38% των μικρών και μεσαίων πόλεων έχει αποχετευτικό δίκτυο.

Από τους 385 οικισμούς γ’ προτεραιότητας (με πληθυσμό 2.000 με 15.000 κατοίκους) μόνο οι 148 θεωρούνται εν δυνάμει σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές, η χώρα μας όφειλε να είχε καλύψει τις μικρές πόλεις με υποδομές διαχείρισης λυμάτων έως το 2005.

Οσο για τις μεγάλες πόλεις, θα έπρεπε να είχαν δίκτυο έως το 1998-2000. Κι όμως ακόμη και σήμερα στην Ανατολική Αττική και στο Θριάσιο Πεδίο η «διαχείριση» των λυμάτων εξακολουθεί να γίνεται διά των βόθρων.

Κακή διαχείριση

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για τη μη επεξεργασία των αστικών λυμάτων η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δύο φορές από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία για τους οικισμούς Νέας Μάκρης, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Ραφήνας και Αρτέμιδας και μία για το Θριάσιο Πεδίο. Για τους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής η χώρα μας, έως τον Απρίλιο του 2018, έχει καταβάλει συνολικό πρόστιμο 27.850.492 ευρώ και για το Θριάσιο, έως τον περασμένο Αύγουστο, 6.369.964 ευρώ. Και βεβαίως η καταβολή των προστίμων θα συνεχίζεται έως ότου λειτουργήσουν οι απαραίτητες υποδομές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πρόστιμα (για την κακή διαχείριση των λυμάτων, όπως και των σκουπιδιών) εξακολουθούν να καταβάλλονται από τις εθνικές αρχές, παρότι οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών έχουν πολλές φορές ανακοινώσει ότι θα τα μετακυλίσουν στους κύριους υπευθύνους, δηλαδή στους δήμους.

Πάντως, στο τρέχον ΕΣΠΑ εκτελούνται ή προβλέπεται να εκτελεστούν έργα σε 169 οικισμούς. Ειδικότερα, 163 οικισμοί θα καλυφθούν με έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και 6 οικισμοί με πόρους του Εθνικού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι ανάγκες

Από τους υπόλοιπους 68 οικισμούς (εκ των 385) οι 47 δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020. Από αυτούς 14 έχουν έτοιμη μελέτη και στους υπόλοιπους απαιτείται εκπόνηση (ή ολοκλήρωση) μελέτης και έκδοση αδειοδοτήσεων. Υπολογίζεται ότι οι ανάγκες για τα έργα ανέρχονται σε 206,7 εκατ. ευρώ. Σε 21 οικισμούς υπάρχουν ανάγκες εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Σχετικά με τις απαραίτητες υποδομές στην Ανατολική Αττική, στο τέλος του 2018 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος. Αναμένεται η δημοπράτηση των έργων.

(πηγή: tovima.gr)