Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνεισφέρουν σήμερα μόλις το 2% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Συνολικά 105 υπεράκτια αιολικά πάρκα παρέχουν 19 GW καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson, μιλώντας 

στους συμμετέχοντες του Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας (European Maritime Day) που διεξήχθη στη Λισσαβόνα, έως το 2030 θα εγκατασταθούν 70 GW και η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αγγίξει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Αυτός ο θαλάσσιος ενεργειακός πόρος αποτελεί τη δεύτερη φθηνότερη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της WindEurope, μόνο ο άνεμος στην ξηρά είναι πιο φθηνός. Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας, όπως υποστήριξε ο Giles Dickson είναι φθηνότερος από τα φωτοβολταϊκά, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, με το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να είναι στα 65 ευρώ / MWh. Και χάρη κυρίως στις μεγαλύτερες και ολοένα και ισχυρότερες τουρμπίνες, είπε ο Dickson, η αιολική βιομηχανία θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος. Ο κλάδος, όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να εγκαινιάσει -αυτό το καλοκαίρι - μια τουρμπίνα 12 MW.

Η ενέργεια από τα υπεράκτια πάρκα μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάσχεση των αλλαγών στο παγκόσμιο κλίμα.

Χάρη στην EDP Renewables, το δεύτερο μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο αναμένεται να εγκαινιαστεί φέτος στην Πορτογαλία. Για να αξιοποιήσει όμως πλήρως τις δυνατότητές του, ο αιολικός τομέας χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ καθώς απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε υπεράκτια δίκτυα. Ωστόσο, παράλληλα, η συνύπαρξη με άλλους τομείς της ναυτιλίας απαιτεί κοινούς κανόνες και πρότυπα για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και μια ιδιαιτέρως προσεκτική προσέγγιση της βιοποικιλότητας.

Βεβαίως, αυτό απαιτεί ένα φιλικό προς τις ΑΠΕ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, εξαιτίας των επικείμενων εκλογών, μόνο δεδομένο δεν είναι, καθώς προβλέπεται άνοδος των λαϊκών κομμάτων, τα οποία εμφανίζονται φοβικά όσον αφορά στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, την ενεργειακή δημοκρατία και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα, η WindEurope ξεκίνησε την εκστρατεία "Πηγαίνετε να Ψηφίσετε" επιχειρώντας να κινητοποιήσει 300.000 άτομα που εργάζονται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας ανά την Ευρώπη προκειμένου να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Κι αυτό διότι, οι έδρες που θα κερδίσουν τα λαϊκίστικα κόμματα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προσέλευση στις κάλπες.  

Στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στον τομέα βαδίζουν με πιο αργούς ρυθμούς. Πάντως, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Νίκος Μπουλαξής, σε μήνυμα που είχε απευθύνει στην ημερίδα που είχε διοργανώσει τον Απρίλιο η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), είχε επισημάνει ότι η τεχνολογία των πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, όχι μόνο στο κόστος της ενέργειας, αλλά και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία και την απασχόληση με την ανάπτυξη υποδομών για την κατασκευή και εγκατάστασή τους.

Η ΡΑΕ έχει εκπονήσει μια πρώτη μελέτη και επεξεργάζεται μια προπαρασκευαστική εργασία και προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου. Ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει στην ίδια εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενδέχεται να διενεργηθεί εντός του 2020.