Ίσως, η μακρυτέρα Γεωπολιτική ιστορία να είναι των Χριστιανικών εκκλησιών. Από τον μεγάλο Κωνσταντίνο, που αν και ίδιος παγανιστής, υιοθέτησε το 330 μΧ την «νέα θρησκεία», του Χριστού, για γεωπολιτικούς σκοπούς, μέχρις κι’ επί των ημερών μας, οπόταν ο Πάπας Φραγκίσκος ο Πρώτος εγκατέλειψε το Βατικανό

με τις χιλιάδες πιστούς και επεσκέφθη την περασμένη εβδομάδα τους 10.000 καθολικούς των Σκοπίων και εν συνεχεία τις δύο αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες της Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Προφανής σκοπός της επισκέψεως του Ποντίφηκος στα Σκόπια ήταν η διάδοση του Καθολικισμού στις ορθόδοξες χώρες των δυτικών Βαλκανίων και ο προσηλυτισμός των Αλβανικών πληθυσμών που ως γνωστόν έχουν χαλαρά θρησκευτικά αισθήματα για το Ισλάμ.

Πίσω από την επίσκεψη και τις αγιοποιήσεις Καθολικών ηρώων, όπως του φιλοναζιστού καρδιναλίου Στέπινατς της Κροατίας, η παρουσία του Φραγκίσκου Α΄ στα Βαλκάνια δεν φαίνεται άσχετος με τα Γεωπολιτικά παίγνια που παίζονται αυτήν την περίοδο στην γειτονική μας περιοχή από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις υπερδυνάμεις Αμερική και Ρωσσία και τους κομπάρσους του θιάσου, την Ουκρανκή «Ουνία» και τον πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο.

Δεν είναι τυχαία «σύμπτωση» η κατ’ αυτάς παρουσία του αρμοδίου για εκκλησιαστικά ζητήματα του Στέητ Ντιπάρτμεντ  του Αμερικανού Σάμιουελ Μπράουνμπακ, που περιόδευσε τις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης  περιλαμβανομένης της Αθήνας και του Αγίου ΄Ορους και ο οποίος έστειλε και μήνυμα ακόμη και στον Ερντογκάν-χαλίφη, για ν’ ανοίξει την εκκλησιαστική σχολή της Χάλκης - άλλως κινδυνεύει ο επόμενος οικουμενικός πατριάρχης να είναι «Πασών των Ρωσσιών».        

Η καθολική εκκλησία έχει μακρά παράδοση ασκήσεως της Γεωπολιτικής τέχνης. Από την διαμοίραση τον 15ον αιώνα της υφηλίου εις ανατολική σφαίρα επιρροής των Ισπανών και δυτική των Πορτογάλων  μέχρις της ανίερης συμμαχίας του Βατικανού με την CIA και την Μαφία στην Ιταλία , περί της οποίας γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πώλ Γουϊλιαμς στο βιβλίο του ΟPERATION GLADIO (Promitheus Books, 2015 , σελ. 381) το Βατικανό έχει αναμίχθη σε ίντριγκες, πολέμους και γενοκτονίες.

 Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό , η «ανίερη συμμαχία Γκλάντιο» προκάλεσε στην ανατροπή νομίμων  κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική, εθνοκαθάρσεις στην Ευρώπη, τον σχηματισμό εκτελεστικών αποσπασμάτων στον τρίτο κόσμο, και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα με την εμπορία ναρκωτικών, προς χρηματοδότησιν των εκνόμων δραστηριοτήτων της.

«Προσφάτως, η «επιχείρηση Γκλάντιο», γράφει ο Γουϊλιαμς, προήγε τον Ιησουίτη κληρικό Jorge Mario Bergoglio, που διατηρούσε ισχυρές επαφές  με την «επιχείρηση Κόντορ»(*) στην Αργεντινή, στον θώκο του Πάπα.

-Δεν είναι συνεπώς παράδοξο το αιφνίδιο ενδιαφέρον της Αγίας Έδρας για τα συμβαίνοντα στα  πολύπαθα Βαλκάνια.

Κώστας Κόλμερ

(*) Πρόκειται για μία από τις πολλές δράσεις της CIA στην κεντρική και νότια Αμερική, που χρηματοδότησε η Τράπεζα Banco Ambrosiano  του Μιλάνου, η οποία ιδρύθη το 1896 από τον Γκιουζέπε Τοβίνι, για την προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε Ρωμαιοκαθολικούς οργανισμούς, ιδρύματα και οικογένειες, χωρίς πιστωτικά κριτήρια αλλά κυρίως με θρησκευτικά τεκμήρια. Δεν είναι άσχετον συνεπώς που ο πάπας Βενέδικτος δώρισε 100.000 ευρώ εις μνήμην της Μητέρας Τερέζας , στα Σκόπια όπου ως γνωστόν η προσφάτως αγιοποιηθείσα υπό του Βατικανού γυνή εγεννήθη.