Οι γεωπολιτικές και βιομηχανικές εντάσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές πετρελαϊκού εφοδιασμού, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) να προβαίνει στην πρώτη του αλλαγή στις προβλέψεις της πετρελαϊκής ζήτησης για το 2019 εδώ και αρκετούς μήνες, όπως επισημαίνει στην τελευταία Έκθεσή του, μηνός Μαΐου

για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα (15/5). Οι τρέχουσες γεωπολιτικές ανησυχίες για την πετρελαϊκή προσφορά γύρω από τη Λιβύη, το Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν συμπληρωθεί τις τελευταίες ημέρες από τις επιθέσεις σε τάνκερ πετρελαίου κοντά στο λιμάνι Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco στις πόλεις Dawadmi και Afif στη Σαουδική Αραβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν υπάρχει διακοπή του πετρελαϊκού εφοδιασμού και οι τιμές έχουν μεταβληθεί ελάχιστα.

Παρά το δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό και άλλα υπάρχοντα προβλήματα πετρελαϊκής τροφοδοσίας, οι τιμές του αργού έχουν μεταβληθεί ελάχιστα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ακριβώς πάνω από τα $70 το βαρέλι για το αργό τύπου Brent. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν το πρόγραμμα εξαίρεσης (waiver program) για τους αγοραστές αργού πετρελαίου από το Ιράν είδε το Brent να φτάνει συνολικά τα $75 το βαρέλι. Εντούτοις, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις από άλλους παραγωγούς ότι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των βαρελιών του Ιράν, αν και σταδιακά ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των πελατών τους.

Επίσης, ο ΙΕΑ τονίζει ότι υπάρχει σίγουρα περιθώριο για άλλους παραγωγούς να ενισχύσουν την πετρελαϊκή παραγωγή, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί το πλήρες εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών από χώρες εκτός OPEC και πρωτίστως από τις ΗΠΑ, θα κρατήσει την αγορά καλά εφοδιασμένη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΕΑ, τον περασμένο Απρίλιο τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας της Βιέννης παρήγαγαν αθροιστικά 440 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα λιγότερα από αυτά που υποσχέθηκαν αρχικά.

 

Στην τελευταία Έκθεσή του, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι υπάρχει μια μέτρια αντιστάθμιση των ανησυχιών για την πετρελαϊκή τροφοδοσία από την πλευρά της ζήτησης. Η βασική εκτίμηση του ΙΕΑ περί πετρελαϊκής ανάπτυξης για το 2019 έχει μεταβληθεί ελάχιστα από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά τον μήνα που διανύουμε (Μάϊος 2019) υπήρξε αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 90 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, διαμορφούμενη στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στο 1ο τρίμηνο του 2019 βάσει των χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν δεδομένων για τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νιγηρία, μεταξύ άλλων, μειώνοντας την πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 410 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με την προηγούμενη Έκθεση του ΙΕΑ.

Ωστόσο, η επιβραδυνόμενη αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης είναι πιθανό να είναι βραχύβια, καθώς ο ΙΕΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του τρέχοντος έτους. Μια σημαντική επίδραση των αναθεωρημένων δεδομένων του ΙΕΑ σχετικά με την πετρελαϊκή ζήτηση είναι ότι το 1ο τρίμηνο του 2019 η αγορά πετρελαίου παρουσίασε πλεόνασμα προσφοράς έναντι της ζήτησης της τάξης των 0,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, υψηλότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Καθώς διανύουμε το 2ο τρίμηνο του 2019 και ενώ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα από πλευράς πετρελαϊκής προσφοράς, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε έλλειμμα περίπου ίδιου μεγέθους.