Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 συμμορφώνεται πλήρως με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και δεν απαιτείται ένα ‘plan Β’ ενάντια στις ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού. 

Σε συνέντευξή του από το Βερολίνο, ο Jens D. Mueller σημείωσε ότι «είμαστε καθησυχασμένοι, καθώς κάθε κίνηση της εταιρείας του Nord Stream 2 συμμορφώνεται με τους κανονισμούς». «Υπάρχει μία σταθερή δέσμευση από τους επενδυτές. Η χρηματοδότηση είναι απόλυτα εξασφαλισμένη από τους μετόχους και τους επενδυτές. Η τοποθέτηση των σωληνώσεων του αγωγού συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Έτσι, επί του παρόντος, δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για το plan Β (έναντι πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ)», επισήμανε ο Mueller.

«Δεν είναι μυστικό ότι ένας τρόπος για την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» στην ενέργεια είναι η αντίδραση στη Nord Stream 2. Υπάρχει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για την αύξηση των παραδόσεων αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Η πολιτική έκφραση αυτού του εμπορικού συμφέροντος είναι η επιχειρηματολογία κατά του Nord Stream 2», υποστήριξε.

Οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι Βαλτικές Δημοκρατίες απορρίπτουν τον αγωγό, προτάσσοντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο αγωγός Nord Stream -που λειτουργεί από το 2011 με ετήσια δυναμικότητα 55 δισ. κυβικών μέτρων- μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019, έχει την ίδια ετήσια δυναμικότητα και εκτείνεται σε διαδρομή σχεδόν παράλληλη με την πρώτη γραμμή του αγωγού. Οι δύο αυτές γραμμές αναμένεται ότι αθροιστικά θα καλύψουν την ετήσια ζήτηση φυσικού αερίου για το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στις 4 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή δήλωση με το Σλοβάκο πρωθυπουργό, Πίτερ Πελεγκρίνι, επέκρινε έντονα το έργο και είπε ότι θα καταστήσει ορισμένες χώρες ευάλωτες.

«Οι χώρες μας επιβεβαιώνουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδης για την εθνική ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στη χρήση ενεργειακών έργων ως γεωπολιτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell, προειδοποίησε τις γερμανικές εταιρείες για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις εάν συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Nord Stream 2.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις, ό, τι κάνουμε βασίζεται στους νόμους. Το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2017 και η εφαρμογή αυτών των κυρώσεων καθορίζεται από οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2017», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού.

«Η ισχύουσα οδηγία, καταρχάς, υπογραμμίζει ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμοστούν σε συντονισμό με τους συμμάχους. Δεύτερον, η ενεργειακή ασφάλεια δεν πρέπει να πληγεί. Τρίτον, όλες οι συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου δεν πρέπει να επηρεαστούν από τις κυρώσεις», εξήγησε.

«Όλες οι συμβάσεις σχετικά με την παράδοση των σωλήνων, καθώς και οικονομικές συμφωνίες με όλους τους επενδυτές έγιναν πριν από την ψήφιση του νόμου. Έτσι, θεωρητικά, ο ισχύων κανονισμός στις ΗΠΑ δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο έργο», υποστήριξε.

«Ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα κάποιο νέο σενάριο για νέες κυρώσεις. Ως κατασκευαστές του έργου, δεν μπορούμε να σχολιάζουμε πολιτικές εικασίες», πρόσθεσε.

 

Αντίθεση στους κόλπους της ΕΕ

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον αγωγό Nord Stream 2 από τις αρχές Απριλίου, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Η Πολωνία, η Δανία και η Ουκρανία αντιτίθενται επίσης στον αγωγό, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίθετα, οι χώρες αυτές προτρέπουν την Ευρώπη να επικεντρωθεί στην διαφοροποίηση των ενεργειακών της πόρων.

«Όσον αφορά στις συζητήσεις στην Ευρώπη για τον Nord Stream 2, οι δραστηριότητες και η κατασκευή υλοποιούνται με πλήρη συμμόρφωση στη διεθνή και εθνική νομοθεσία και στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, πάντα θα βρείτε ένα ορισμένο ποσοστό νόμιμου εμπορικού συμφέροντος πίσω από τις κριτικές κατά του Nord Stream 2 (από ευρωπαϊκές χώρες)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού.

«Για παράδειγμα, η Πολωνία, είναι μία χώρα η οποία προμηθεύεται το 90% του φυσικού αερίου της από πηγές εκτός Ρωσίας, διαθέτει μονάδα LNG που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, αλλά και νέο αγωγό για τη μεταφορά νορβηγικού φυσικού αερίου που επίσης συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με €220 εκατ. Αυτό το έννομο συμφέρον αντανακλάται στην πολιτική κριτική που ασκείται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας του αγωγού, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Γερμανού κεντροδεξιού και υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Κεντροδεξιό Ευρωπαίο Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Manfred Weber, εξυπηρετούν το ίδιο αφήγημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Weber είχε υποστηρίξει στα τέλη του Απρίλη ότι ο Nord Stream 2 θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Είμαι εναντίον του έργου αυτού. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι 'αυτό, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να εμποδίσω τον Nord Stream 2», είχε δηλώσει.

Μιλώντας στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Weber δήλωσε ότι θα ήθελε να σταματήσει το έργο, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις που έκανε στη Γερμανία είναι εντελώς διαφορετικές, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας του Nord Stream 2.

«Πρόκειται για πολιτική ρητορική. Ο αγωγός κατασκευάζεται σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ. Ο αγωγός έχει λάβει άδειες από τέσσερις κυβερνήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο ούτε ο κ. Weber δεν θα μπορέσει να σταματήσει», δήλωσε ο Jens D. Mueller.

 

Η διαδικασία αδειοδότησης στη Δανία

Η Δανία ψήφισε ένα νόμο στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 προκειμένου να επιτραπεί στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να απαγορεύσει τη διέλευση του αγωγού από τα εθνικά χωρικά ύδατα. Η Δανία αποφάσισε ότι δε θα χορηγήσει άδεια για μια βόρεια διαδρομή του αγωγού και ζήτησε από τη ρωσική εταιρεία να εξετάσει, αντίθετα, μια νότια διαδρομή.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι θα λάβουμε άδεια από τη Δανία, καθώς καταθέσαμε σχετική αίτηση για τρίτη φορά στις αρχές της Δανίας και κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές σύμφωνα με τα αιτήματά τους», ανέφερε ο Mueller.

Το έργο, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2019, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας του Nord Stream 2 εκτίμησε ότι, βάσει των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και ιδιαίτερα στον τομέα του LNG, η οποιασδήποτε καθυστέρηση του έργου συνεπάγεται την επιβάρυνση με κόστος $20 εκατ. δολαρίων ημερησίως.