Όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες αρχίζει να γίνεται και πάλι συζήτηση σε σχέση με τους κινδύνους που έχει η χώρα μας από ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιών. Ωστόσο, πολλές φορές διαφεύγει από την πολιτεία, αλλά και την κοινωνία η δυνατότητα αξιοποίησης της βιομάζας που αποτελεί το εύφλεκτο υλικό για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αρκετοί αναλυτές μιλούν πλέον για την δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των κλαδεμάτων, ενώ «αγκάθια» αποτελούν τόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την άδεια λειτουργίας μιας μονάδας, όσο και το κόστος των επενδύσεων. Στη χώρα μας τα κλαδέματα από τις αγροτικές εργασίες, είτε καίγονται στα κτήματα, είτε θρυμματίζονται και εγκαταλείπονται στο έδαφος, ή ακόμα χρησιμοποιούνται ως καυσόξυλα τους χειμερινούς μήνες για την θέρμανση των σπιτιών. Τα τελευταία χρόνια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιχειρήθηκε σε κάποιες περιοχές η συλλογή κλαδεμάτων, ενώ έγιναν αρκετές εκδηλώσεις από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA), με σκοπό να ενημερωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πρόσφατο συνέδριο Biomass day 2019 το μέλος του ΕΚΕΤΑ, κ. Μανώλης Καραμπίνης αναφέρθηκε στο κόστος της συλλογής των κλαδεμάτων. Ειδικότερα, η συλλογή 1,5t/h κλαδεμάτων με τη χρήση μηχανημάτων έχει κόστος 30 ευρώ, ανά τόνο. Χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψη το κόστος από την επένδυση των μηχανημάτων, η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και το κόστος αποθήκευσης. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το κόστος εάν απαιτείται χειρωνακτική εργασία, όπου φθάνει τα 45 ευρώ ανά τόνο. Βέβαια, η επένδυση σε συστήματα ταυτόχρονης συλλογής και θρυμματισμού κλαδεμάτων, έχει υψηλό κόστος και επιλέγεται ως λύση για τη μεγάλη αξιοποίηση της βιομάζας, π.χ. για την παραγωγή πελλετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση η κα Μυρσίνη Χρήστου, υπεύθυνη του τμήματος βιομάζας του ΚΑΠΕ στη χώρα μας υπάρχουν 48 μονάδες βιομάζας/βιοαερίου με συνολική ισχύ 69,55 MW και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια 294 GWh. Συνολικά, 35 μονάδες βιοαερίου, με ισχύ 63,25 MW, πέντε ΧΥΤΑ με 31,5 MW, τέσσερις βιολογικοί με 14,85 MW και 26 αγρο-κτηνοτροφικοί με 16,9 MW, ενώ υπάρχουν 13 μονάδες καύσης βιομάζας με ξύλο, 6,3 ΜW. Υπό διαδικασία αδειοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι 800 έργα βιομάζας ισχύος 611 MW, από τα οποία τα 199 είναι έργα βιοαερίου.

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της βιομάζας, όμως από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να διαφεύγει το υψηλό κόστος μιας επένδυσης. Για παράδειγμα πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, ανέφερε στο energia.gr πως η ιδέα δημιουργίας μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια  με καύσιμη ύλη βιομάζα, εγκαταλείφθηκε λόγω του υψηλού κόστους. Βέβαια, για να πετύχει η χώρα μας το στόχο της ενίσχυσης των ΑΠΕ, θα πρέπει να κυνηγήσει ευρωπαϊκά προγράμματα. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, ενώ ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.