Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής- Κρήτης: Τις Επόμενες Ημέρες Κρίνεται αν θα Είναι Εργο PCI ή Εθνικού Σκοπού

Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής- Κρήτης: Τις Επόμενες Ημέρες Κρίνεται αν θα Είναι Εργο PCI ή Εθνικού Σκοπού
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 10 Μαΐου 2019 - 08:14

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης θα πραγματοποιηθεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) ή ως εθνικού σκοπού, σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, οι οποίες παράλληλα επισημαίνουν πως οποιαδήποτε κίνηση 

ακολουθηθεί θα πρέπει να είναι οικονομικά συμφέρουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΡΑΕ το μεσοδιάστημα 2020-2022 μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο εξετάζονται διάφορες λύσεις σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού. Στην κατεύθυνση αυτή τις επόμενες ημέρες θα έχει στη διάθεσή της η ΡΑΕ μελέτη του ΕΜΠ η οποία θα παρουσιάζει ποια λύση θα είναι πιο συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς. Ήδη, όμως εξετάζεται η λύση της δημιουργίας μιας πλωτής μονάδας παραγωγής ρεύματος με LNG στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Η μονάδα αυτή θα είναι ισχύος 100-150 MW. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον της εταιρείας Pοwerglobe από το Κατάρ. Μάλιστα, είχαν συναντηθεί στελέχη της ΔΕΗ και της εταιρείας στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της ΡΑΕ ξεκαθαρίζουν πως το έργο θα προκηρυχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Η εύρεση μιας λύσης στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού είναι επιτακτική, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε πρόσφατα κάθε ενδεχόμενο παράτασης των υφιστάμενων πετρελαϊκών μονάδων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαίωσε χθες πως το έργο της προκήρυξης θα γίνει σύντομα. Μιλώντας σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σημείωσε πως «η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σημαντικό οικονομικό όφελος και υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ και συνολικά στις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε, η ΕΤΕπ αποτελεί επί χρόνια πολύτιμο στρατηγικό εταίρο και βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα».

Να σημειωθεί πάντως πως πηγές της ΡΑΕ υπογραμμίζουν πως σε ό,τι αφορά το έργο της μεγάλης διασύνδεσης δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησής του.