Μέχρι Τέλος του Μήνα 25 Εκατ. Ευρώ για τις Ενεργειακές Κοινότητες - Αφορούν Εργα ΑΠΕ και Ηλεκτροκίνηση

Μέχρι Τέλος του Μήνα 25 Εκατ. Ευρώ για τις Ενεργειακές Κοινότητες - Αφορούν Εργα ΑΠΕ και Ηλεκτροκίνηση
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 19 Απριλίου 2019 - 08:35

Εξασφαλίστηκαν 25 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση,  ανέφερε χθες ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Τσέκερης, 

σε εκδήλωση που οργάνωσαν η ερευνητική ομάδα SmartRue του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τη συνεταιριστική επιχείρηση ΗΛΕΚΤΡΑ energy. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τέλος του μήνα και σύμφωνα με τον κ. Τσέκερη θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των φακέλων που θα κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας καινούργιος θεσμός που έχει προκαλέσει ενδιαφέρουν σε απλούς πολίτες, αλλά και ΟΤΑ, ενώ από πέρσι τον Ιανουάριο, όταν και θεσμοθετήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 40 αιτήσεις. Μεταξύ των στόχων του νέου θεσμού η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων θα μπορούν να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ΥΠΕΝ θα μπορούσαν μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού να ενισχυθούν μέχρι και 500 οικογένειες, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη της εκάστοτε κοινότητας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ενεργειακές κοινότητες επιβεβαίωσε και ο τομεάρχης ρυθμιστικών θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Φώτης Γάκης, υποστηρίζοντας πως ο διαχειριστής έχει δεχτεί συνολικά 44 αιτήματα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μετά το Πάσχα ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έτοιμος να δεχτεί αιτήματα για φωτοβολταϊκά  που αποσκοπούν σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης, υπογράμμισε πως δίνεται η δυνατότητα πλέον για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες στο κορεσμένο δίκτυο της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν πολλές ερωτήσεις από το κοινό σε σχέση με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων από τις τράπεζες. Είναι γεγονός πως τα πιστωτικά ιδρύματα για να δεχθούν να χρηματοδοτήσουν μια ενεργειακή κοινότητα θα πρέπει αυτή να έχει βεβαιωμένες εισπράξεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μόνο από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που έχει αποθαρρύνει αρκετούς ενδιαφερόμενους να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Τέλος, στη χθεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε από το μέλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ηλέκτρα Energy», κ. Δημήτρη Κιτσικόπουλο η πρωτοβουλία για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα τα μέλη του συνεταιρισμού απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τα μέλη του το μέρος που θα επιλεγεί για την ενεργειακή κοινότητα θα είναι είτε η Στερεά Ελλάδα είτε η Πελοπόννησος, ενώ ευελπιστούν πως μέσα στην επόμενη τριετία το έργο θα ολοκληρωθεί.