Σε Αδράνεια η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – Απλήρωτοι οι Εργαζόμενοι

Σε Αδράνεια η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – Απλήρωτοι οι Εργαζόμενοι
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 12 Απριλίου 2019 - 08:22

Είναι απορίας άξιο πως μετά από δύο μήνες μετά την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και την αντικατάστασή του από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, παραμένει σε αδράνεια ο οργανισμός, κινδυνεύοντας να χαθούν πέντε εκατ. ευρώ που προβλέπονται σε έργα για φέτος, ενώ παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από τον Μάρτιο.

«Είμαστε στο σημείο μηδέν, εάν δεν προχωρήσουν οι τροπολογίες θα μείνει για μήνες στην αδράνεια ο νέος φορέας», με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η νέα αρχή ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων Γιώργος Βουγιουκαλάκης, μιλώντας στο Energia.gr. Προκαλεί λοιπόν ερωτήματα γιατί ένας οργανισμός που έχει ρυθμιστικό ρόλο σε γεωλογικούς κινδύνους δεν λειτουργεί. Με άλλα λόγια ο ρόλος του είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, τα οποία έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα μας. Να σημειωθεί πως για την επόμενη πενταετία το ΙΓΜΕ είχε εξασφαλίσει 25 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του ερευνητικού του έργου, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι μόνο για φέτος προβλέπονται πέντε εκατ. ευρώ υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα αυτά να χαθούν.

Επομένως, δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν υπάρχει δυνατότητα να κινηθεί κανένα έργο, ενώ μόλις ένα μήνα πριν, τον Μάρτιο, ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις του προσωπικού στις νέες θέσεις. Παράλληλα, την επόμενη Τρίτη θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων «είχαμε πει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπάρξει πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων για να μην υπάρχει πρόβλημα, όμως με τα έως τώρα δεδομένα η καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσει η χρηματοδότηση είναι τέλη Μαΐου». Επιπλέον σημειώνει πως από τη στιγμή που ψηφιστεί ο προϋπολογισμός θα πρέπει να πάρει ΦΕΚ, να εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ανοιχτεί λογαριασμός στην τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατευθυνθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού. Δηλαδή, θα χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου περατωθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θέτουν μια σημαντική παράμετρο που είναι το ζήτημα των παρακρατήσεων από το 2013, του 25% της μισθοδοσίας τους. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, πως η παρακράτηση έγινε εξαιτίας της εφαρμογής μιας παράλογης ερμηνευτικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Έκτοτε, ξεκινά ένας δικαστικός αγώνας αρκετών εργαζομένων, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δικαίωση τους. Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους «στην πρόταση προϋπολογισμού που ετοιμάζει η Διοίκηση, δόθηκε εντολή να μην συμπεριληφθούν τόσο τα ποσά των αποζημιώσεων των τελεσίδικων εφετειακών δικαστικών αποφάσεων για τις παράνομες παρακρατήσεις στους μισθούς, που η σημερινή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως παράνομες και τις έχει αποκαταστήσει από τον Ιούλιο του 2018, όσο και πρόβλεψη για τις αντίστοιχες αποφάσεις που αναμένονται στο άμεσο επόμενο διάστημα».

Τα παραπάνω θέματα συνθέτουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νέος φορέας. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση της αβεβαιότητας διαρκεί ενάμιση χρόνο, και όπως φαίνεται τα προβλήματα που υπήρχαν στον προηγούμενο φορέα, απλώς μεταφέρθηκαν στον καινούργιο. Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις, ενώ επιδιώκουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.