Οι Καταγγελίες Καταναλωτών Φέρνουν Πιο Γρήγορα τα Σταθερά Τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος

Οι Καταγγελίες Καταναλωτών Φέρνουν Πιο Γρήγορα τα Σταθερά Τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 11 Απριλίου 2019 - 08:16

Στην τελική ευθεία είναι η θέσπιση σταθερού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν στους καταναλωτές ένα τιμολόγιο με μια σταθερή βάση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι γεγονός πως πολλές φορές οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σημαντικές παραμέτρους που συνδέονται 

με τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουν την έννοια της οριακής τιμής συστήματος(ΟΤΣ) και πως αυτή επηρεάζει την τελική τιμή ρεύματος. Έτσι, ο καταναλωτής μπορεί να παρατηρεί διαφορετική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανά χρονικά διαστήματα, λόγω των αυξομειώσεων της ΟΤΣ. Όταν επομένως η ΟΤΣ υπερβαίνει ένα όριο, για παράδειγμα τα 59 ευρώ/MWh, τότε το επιπλέον κόστος επιβαρύνει τον καταναλωτή και μετακυλίεται στον επόμενο λογαριασμό. Να σημειωθεί βέβαια πως σε αντίθεση με αρκετούς εναλλακτικούς προμηθευτές η ΔΕΗ δεν έχει ενσωματώσει την ρήτρα οριακής τιμής ρεύματος. Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ «ο καταναλωτής θα πρέπει να προστατεύεται άρα εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρχει ένα τιμολόγιο με μια σταθερή βάση για ένα χρονικό διάστημα, ετήσιο ενδεχομένως». Είναι πάντως ενδεικτικό σε σχέση με τις διακυμάνσεις της ΟΤΣ, πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώθηκε η τιμή στα 59.86 ευρώ/ MWh, αυξημένη κατά 35% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τον μήνα Απρίλιο καταγράφει αύξηση και διαμορφώνεται στα 64.75 ευρώ /MWh.

Παράλληλα, ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μαζί με το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και μια σειρά από άλλες χρεώσεις, όπως οι ΥΚΩ, και το ΕΤΜΕΑΡ. Σε ό,τι αφορά την πρώτη χρέωση η επίσπευση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων θα οδηγήσει σε μείωση της χρέωσης σταδιακά.  Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ δεν αναμένεται να μεταβληθεί στην παρούσα φάση. Ωστόσο, θα επανεκτιμηθεί η χρέωση σε βάθος τριμήνου και κυρίως ποια είναι ταμειακή κατάσταση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Μιλώντας, πάντως στο Power & Gas Supply Forum ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής ανέφερε πρόσφατα πως «στην κρίσιµη καμπή που βρίσκεται η χώρα, δεν θα πρέπει να διασαλευθεί επουδενί η επιτευχθείσα σταθερότητα του λογαριασμού και η δραστική περιστολή των καθυστερήσεων στις πληρωμές ΑΠΕ».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη φορολογία του ρεύματος, με τις ενώσεις καταναλωτών να ζητούν κατά καιρούς την κατάργηση των προαναφερόμενων χρεώσεων.