Μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης σε Κυπαρισσιακό κόλπο και Ιόνιο, το μοναδικό σενάριο που αποκλείεται αφορά στη διάθεση των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το Δημόσιο, μέσω του Χρηματιστηρίου.

Σχετικά με το τίμημα, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι υψηλό καθώς, βάσει της διεθνούς πρακτικής, τα ΕΛΠΕ αποτιμώνται επτά φορές το EBITDA, υπολογίζοντας σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ την αξία του 50,1% της εταιρείας.

Η συζήτηση για την εξέλιξη αυτής της εμβληματικής ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση. Ο υπουργός δεν αποκλείει ούτε την επανάληψη του διαγωνισμού, αλλά ούτε και την περίπτωση να μην προχωρήσει διόλου η αποκρατικοποίηση. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΝ, παρότι η πώληση έχει καταγραφεί ως μνημονιακή υποχρέωση, είναι δυνατόν να αποφευχθεί. Αρκεί να βρεθεί ένα αντίβαρο στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως πιθανά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση.

Όσο για τον διαγωνισμό που αφορά στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη δεν τον επηρεάζει η αβεβαιότητα μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ. Όπως δήλωσε ο υπουργός, η προκήρυξη αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του μήνα.

Σχετικά με τον δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και των έξι υποψήφιων επενδυτών για τους όρους της νέας Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θεωρείται μάλλον απίθανο να περιληφθεί στη σύμβαση ο μηχανισμός επιμερισμού κερδών-ζημιών που είχε τεθεί ως προϋπόθεση από τους Τσέχους της Seven Energy κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία για να συμμετέχουν.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το ζήτημα του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ...σήματα από την Κομισιόν. Όσον αφορά στην αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος εφοδιασμού της μονάδας «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι θα υπάρξει σύντομα σύγκλιση με τον ιδιοκτήτη του, με τον οποίο είχε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες.