Δεν τίθεται προς το παρόν σκέψη για την απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου, καθώς η εισήγηση που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή τελικά αποσύρθηκε. Η υπόθεση του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει απασχολήσει τον τελευταίο ένα χρόνο πολλές φορές την κοινή γνώμη και κυρίως τους εργαζόμενους των μονάδων.

Υπενθυμίζεται, πως το 2013 είχε δοθεί για τον ΑΗΣ Αμυνταίου περιθώριο λειτουργίας μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Τελικά μετά από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δόθηκε παράταση στη λειτουργία των μονάδων μέχρι το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα απασχολεί έντονα τη ΔΕΗ το μέλλον των συγκεκριμένων μονάδων. Από τη στιγμή μάλιστα που οι συγκεκριμένες μονάδες δεν μπήκαν στη διαδικασία πώλησης η εταιρεία θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Σε περίπτωση μάλιστα που οι μονάδες αποσύρονταν θα έστελνε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αγοραστές. Πριν ένα χρόνο υπήρξαν προτάσεις από μεγάλες εταιρείες για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν προχωρήσει.

Τα παραπάνω δεδομένα σίγουρα δημιουργούν ανησυχία τόσο στους 1000 εργαζόμενους των εν λόγω μονάδων, όσο και στους κατοίκους της περιοχής σε σχέση με την συνέχιση  της τηλεθέρμανσης. Πάντως σύμφωνα με τη Δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας «το έργο των δικών μας μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας των 30 MW, (τα τμήματα του οποίου μοντάρονται ήδη στο χώρο του αναδόχου εργολάβου – ΗΛΛΕΚΤΩΡ ΑΕ), θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020 (16 μήνες χρονοδιάγραμμα), και θα καλύψουν πλήρως την τηλεθέρμανσή μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάληξη του νέου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη να αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ πως «θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα και ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρότερο ενδιαφέρον από την προηγούμενη φορά». Μένει να φανεί τελικά τι αλλαγές θα γίνουν στο κείμενο του SPA  και εάν θα συμπεριληφθεί όρος επιμερισμού των ζημιών, τον οποίο έθετε μια κοινοπραξία, καθώς και τι θα γίνει με τον ορυχείο της Αχλάδας.