Απαισιόδοξη δείχνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία. Ισως πρέπει να την αγνοήσουμε επειδή συχνά οι εκθέσεις τεχνοκρατών δεν επιβεβαιώνονται. Πέφτουν έξω επειδή απλά επεκτείνουν στο μέλλον σημερινές τάσεις. Η συγκεκριμένη έκθεση φιλοτεχνεί με μεγάλη επιμέλεια εικόνα στασιμότητας για τα επόμενα χρόνια. 

Η αύξηση ΑΕΠ από 2,4% εφέτος, μειώνεται σε 2,2% το 2020 και σε 1,6% το 2021 για να περιοριστεί ακόμα χαμηλότερα (1,2%) τα επόμενα χρόνια. Ανάλογη είναι η πορεία και άλλων κρίσιμων μεγεθών. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 5,7% το 2019, μειώνονται σε 5,4% το 2020, και ακολουθούν πτωτική πορεία για να προσγειωθούν σε μηδαμινή αύξηση 1,5% το 2024. Ανάλογα οι επενδύσεις από την περιορισμένη αύξηση 1,4% εφέτος, καθηλώνονται σε αύξηση 0,5% το 2023 και 0,3% την επόμενη χρονιά.

Γι’ αυτό το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών από 2,7% του ΑΕΠ εφέτος, υπερβαίνει το 3% από το 2023 και μετά. Και προφανώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις από μείωση κατά 1,8% του ΑΕΠ εφέτος συνεχίζουν να μειώνονται κάθε χρόνο, στην πενταετία που ακολουθεί. Ποιοι ξένοι θα επενδύσουν σε χώρα από την οποία μεταναστεύουν νέοι επιστήμονες και καλές εταιρείες.

Αυτές είναι οι σημερινές τάσεις αν επεκταθούν στο προσεχές μέλλον, αλλά όσοι κάνουν τις εκτιμήσεις αυτές ήδη αισθάνονται δικαιωμένοι. Κυρίως επειδή αφορούν μια χώρα που συζητείται η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για να ελαφρυνθούν οι ποινές όσων συλλαμβάνονται να κατέχουν εκρηκτικά, ενώ ευνοϊκότερη γίνεται η ποινή για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας!

Επίσης, οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προωθούνται, γίνονται όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, επειδή οι αγορές, οι κεντρικές τράπεζες και άλλες ανεξάρτητες αρχές επιβάλλουν πολιτικές. Αυτές που δεν θέλει η κυβέρνηση που προωθεί την απλή αναλογική, τον υποβιβασμό ανεξάρτητων αρχών που δεν ελέγχει. Ισως επειδή μας συνδέουν «κοινές αξίες, κοινοί αγώνες και κοινά ιδανικά» με τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

Στη χώρα που επικρατούν αυτές οι ιδέες είναι εύλογη η εκτίμηση ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια. Η οικονομία θα παραμένει καθηλωμένη σε ανεπαρκή ανάπτυξη που δεν επιτρέπει την άνετη εξυπηρέτηση του χρέους ούτε τον περιορισμό της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, μπορεί να έχουν κάνει λάθος οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Μπορεί να αποδειχθεί άστοχη η αρχική υπόθεση στην οποία στηρίχθηκαν, η επέκταση της τάσης. Δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε συνυπολογίζουν στις μετρήσεις τους, το ενδεχόμενο να αλλάξει η κατεύθυνση, η φορά των εξελίξεων. Δεν υπολογίζουν το ενδεχόμενο να αρνηθούν οι πολίτες την παραμονή στην «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ και του Γιώργου Σεφέρη, να γυρίσουν πλάτη στα χρόνια της παρακμής, να τους κερδίσει η ελπίδα μιας αναγέννησης. Αν συμβεί αυτό, οι προβλέψεις του ΔΝΤ θα προστεθούν στις παλαιότερες εκτιμήσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Μπορεί να έχουμε εφέτος, έτος πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο δραστική στροφή; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι χωρίς αυτή την εξέλιξη, οι προβλέψεις του ΔΝΤ, μετά ένα χρόνο, όχι μόνον θα έχουν επιβεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά ίσως μοιάζουν αισιόδοξες.

("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")