Αν κρίνουμε από την θετική υποδοχή της διεθνούς Χρηματαγοράς της συμφωνίας αναθεωρήσεως του καθεστώτος στα Βρετανοϊρλανδικά σύνορα, τότε μπορεί πράγματι να υπάρξει συμπεφωνημένη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), γνωστή ως ΜΠΡΕΞΙΤ, σε 17 ημέρες.

Αν όμως η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει αύριο και πάλι τον συμβιβασμό της πρωθυπουργού Τερέζας Μέη με τον πρόεδρο της Κομμισσιόν Ζάν Κλώντ Γιουνγκέρ, τότε είτε θα δοθή παράταση της εξόδου για περισσότερες διαπραγματεύσεις είτε η Βρετανία θ’ αποχωρήσει της ΕΕ άνευ συμφωνίας.

Οι χρηματαγορές της Ασίας άνοιξαν σήμερα Τρίτη 12.3.19 σαφώς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, περισσότερο του 1% οι τιμές των μετοχών, ελαυνόμενες από την καλή χθεσινή συνεδρίαση της Γώλ Στρήτ, παρά το αεροπορικό ατύχημα που έπληξε την Μπόϊνγκ στην Αιθιοπία.

Η στερλίνα διαπραγματεύετο στην αρχή της ημέρας στο Λονδίνο, στο βελτιωμένο επίπεδο του 1,3207 δολάριο, 0,44% και το ευρώ στο 1,1259 , 0,12% επάνω.

Όμως η ισοτιμία του ευρώ έναντι του Ελβετικού φράγκου , που είναι το άμεσο υποκατάστατο συνάλλαγμα , ήταν μόλις 0,15% βελτιωμένη στο 1,383 ΕΦ/Ε ενώ το Ελβετικό νόμισμα συνέχισε την ανατίμηση του έναντι του δολαρίου στο 1,0111 ή 0,06%  και το ευρώ έπεσε έναντι της Βρετανικής στερλίνας 0,34% στο 0,8522 ΒΣ/Ε.  

Κοντολογίς, αν έχουμε συμφωνία ΜΠΕΧΙΤ ,η στερλίνα αναμένεται ν’ ανέβη. Αν όχι, να καταρρεύσει.

Πάντως η συνήθως απαισιόδοξη Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε εχθές το Βρεταννικό τραπεζικό σύστημα να παραμείνει «ρευστό» και ν’ αποφύγει μεγάλες πιστώσεις προς την οικονομία μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Η στροφή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων προς την Ελβετία  δείχνει νευρικότητα των επενδυτών εξ αιτίας πολλών αβεβαιοτήτων στη διεθνή κονίστρα (Σινομαμερικανική εμπορική διαπραγμάτευση , αύξηση των τιμών του πετρελαίου από την ένταση στα υψίπεδα του Γκολάν κλπ).

Προξενεί επίσης πονοκεφάλους στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μέχρις πότε θα αντιστέκεται στην νέα ανατίμηση του Ελβετικού φράγκου που θα πλήξει τους εξαγωγείς της χώρας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τα τεράστια υπαρξιακά της ερωτήματα. Έτσι μπορεί να θεωρηθή και η χθεσινή υποχώρηση της απέναντι στην μεταβατικότητα των Βρετανοϊρλανδικών συνόρων, ως εύσχημος (*).

(*) Συμφωνία που προβάλλεται ως πρόφαση για να γίνει εφικτή η σύναψη της.