Ξεκινάει σήμερα ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες με στόχο να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος εκτιμητής μέχρι τις 8 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της επιχείρησης για την ημέρα της γυναίκας, τόνισε πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών και της επιχείρησης για την κατάρτιση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας της επιχείρησης. Τέλος, θα γίνει η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες του Energia.gr πως στόχος του υπουργείου ήταν πως μέχρι τις αρχές Μάιου θα έπρεπε να έχουν παραχωρηθεί στους επενδυτές οι μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για τις μονάδες, ενώ κάλεσε και όσους ήδη είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συζητήσουν τα δεδομένα. Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί στο Πεκίνο με σκοπό να διερευνήσει το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών. Από κει και πέρα δήλωσε πως η εκκρεμότητα που αφορά τη μείωση του εργατικού κόστους έχει επιλυθεί, ενώ αναμένεται απάντηση από την Κομισιόν στο αίτημα για τον μηχανισμό για τις Άδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του πως θα λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με το ορυχείο της Αχλάδας.

Σημείωσε ακόμα ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί μέρος της στρατηγικής της επιχείρησης για τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ άφησε αιχμές για το χρονοδιάγραμμα της πώλησης μονάδων, κάνοντας λόγο για «ασφυκτικές πιέσεις».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την τροπολογία για τις λιγνιτικές μονάδες που ψηφίστηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επανεκτίμηση των δύο μονάδων είναι προαιρετική. Υπενθυμίζεται, πως οι εκτιμητές της ΔΕΗ είχαν προσδιορίσει το τίμημα για τις δύο μονάδες με ένα ποσό που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ στον προηγούμενο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος είχε γίνει προσφορά μόνο για τη μονάδα της Μελίτης από τον όμιλο του Μυτιληναίου 25 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί βέβαια πως χθες ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως θα γίνει αποτίμηση των μονάδων, ενώ δήλωσε πως η προηγούμενη αποτίμηση «δεν ήταν πέτσινη..». Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως το τίμημα θα λαμβάνει υπόψιν τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στην ίδια τροπολογία προβλεπόταν πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν μισθολογικές διαφοροποιήσεις για τους εργαζόμενους των μονάδων που θα παραχωρηθούν, ενώ προβλέπεται πως οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το μισθό που λάμβαναν τους τελευταίους 12 μήνες. Μένει επομένως να διαπιστωθεί την άλλη εβδομάδα ποιες εταιρείες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και επίσης τι αλλαγές θα γίνουν στο SPA.