Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Ιδιοκτήτες των Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων για να Απαλλαγούν από τα Δημοτικά Τέλη

Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Ιδιοκτήτες των Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων για να Απαλλαγούν από τα Δημοτικά Τέλη
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 21 Φεβρουαρίου 2019 - 08:11

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται μέχρι τις 31/12 η προθεσμία δηλώσεων για την απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού

ενώ θα διαγράφονται οι οφειλές μέχρι την υποβολή της δήλωσης στην υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται, καλούνται εκτός από τη ΔΕΗ να καταθέτουν και στον οικείο δήμο μια δήλωση για την απαλλαγή τους από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε την απαλλαγή από τα τέλη ψηφίστηκε το 2005, όμως δεν όριζε συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής δηλώσεων, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι δήμοι βασισμένοι σε μια εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών να αξιώνουν την ταυτόχρονη υποβολή της δήλωσης απαλλαγής των τελών με την κατάθεση του αιτήματος για διακοπή της ηλεκτροδότησης στο ακίνητο. Ωστόσο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή αργότερα με απόφασή του υποστήριξε πως η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και εκ των υστέρων.

Τελικά τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονταν από τα δημοτικά τέλη οριστικά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ όριζε την 18η Ιανουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων. Όριζε, επίσης, πως «οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος (σ.σ. νόμου), κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δεν χρησιμοποιούταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους».

Να σημειωθεί, βέβαια, πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο τα τέλη μέχρι την υποβολή της δήλωσης θα αποτελούν οφειλόμενα ενώ «αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο».

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Ιανουάριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, μετά την συνάντηση της με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση όταν και ανακοινώθηκε η παράταση  της προθεσμίας, αυτή «κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με χρεώσεις δημοτικών τελών πολίτες, οι οποίοι είτε δεν ενημερώθηκαν εντός της εξάμηνης προθεσμίας για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στον οικείο ΟΤΑ».