Να κλείσει το συντομότερο δυνατό την εκκρεμότητα του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες θέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο η ηγεσία του υπουργείου προγραμματίζει την επόμενη εβδομάδα τηλεδιασκέψεις, με σκοπό να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα που είναι εάν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ή θα βρεθεί μια φόρμουλα για να συνεχιστεί ο ήδη υπάρχων, ποιοι θα είναι οι νέοι όροι που θα τον πλαισιώνουν και τέλος 

ποιος φορέας θα φέρει εις πέρας τον διαγωνισμό. Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε στο Eurogroup αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με την εξέλιξη του διαγωνισμού με κάποιους αξιωματούχους να επαναφέρουν το ζήτημα της «μικρής» ΔΕΗ. Ωστόσο, τέτοιο ζήτημα για την ώρα δεν τίθεται και σίγουρα θα απαιτούσε νέα απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή, οι επαφές του υπουργείου με τη DG COMP επικεντρώνονται στην επικαιροποίηση των όρων του διαγωνισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναζητηθεί λύση σε μια από τις εκκρεμότητες, όπως την τιμή του λινγίτη από το ορυχείο της Αχλάδας. Παράλληλα, αποτελεί εκκρεμότητα ποιος φορέας θα υλοποιήσει το διαγωνισμό, εάν δηλαδή η ΔΕΗ θα είναι αυτή που θα τον ολοκληρώσει. Πάντως, σύμφωνα με τον κανονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να διεξάγει η ίδια τον διαγωνισμό χωρίς να θέτει κατώτατο όριο στις προσφορές. Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου είναι οι λιγνιτικές μονάδες να έχουν αλλάξει χέρια εντός Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, η DG COMP έχει στη διάθεση της τα στοιχεία από την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει, πριν δύο χρόνια, σε σχέση με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, αλλά στην παρούσα φάση εκτιμάται από πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ότι δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού.

Την ίδια ώρα δυσαρέσκεια προκάλεσαν στο ΥΠΕΝ οι νέες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για ενδεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μιλώντας ο κ. Παναγιωτάκης στη διαδικτυακή τηλεόραση του Grtimes.gr τόνισε πως «θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, πάντως το ρεύμα είναι φθηνότερο τώρα και θα παραμείνει φθηνότερο από ότι το παραλάβαμε». Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί με δεδομένο ότι εξετάζεται το σενάριο να θεσπιστεί ρήτρα CO2, ωστόσο το γεγονός ότι επανέρχεται το συγκεκριμένο θέμα εν μέσω εξελίξεων για τις λιγνιτικές μονάδες, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του υπουργείου. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στην έκπτωση του 15% για τους συνεπείς πελάτες δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να καταργηθεί, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να επανεξετάσουμε το ποσοστό της έκπτωσης».