Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αποεπένδυση των λιγιτικών μονάδων. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, καθώς οι δύο υποψήφιοι επενδυτές κατέθεσαν πολύ μικρότερες προσφορές, σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού 

φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να αναζητήσει έναν τρόπο, ώστε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και να μην διακοπεί. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν, βέβαια, με την Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις, τους τελευταίους μήνες χωρίς να έχει παρέμβει. Άλλωστε, τα τεχνικά κλιμάκια δεν έφεραν εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν λίγες ημέρες, παρότι διαφαινόταν ότι ο διαγωνισμός θα καταστεί άκαρπος, λόγω των ενστάσεων των υποψήφιων αγοραστών. Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάει στις εκλογές με μια ανοιχτή εκκρεμότητα. Οι πληροφορίες, έτσι, θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να ξεκινά συζητήσεις, ώστε να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να συνεχιστεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει να τεθούν στο τραπέζι βελτιωμένοι όροι σε σχέση με τον διαγωνισμό για να προσελκύσει εκ νέου τους επενδυτές.

Όμως, μόνο εύκολη δεν πρέπει να θεωρείται μια άμεση συμφωνία με την Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. υπάρχει η δυνατότητα να τον διεξάγει η ίδια και μάλιστα χωρίς κατώτερο όριο στις προσφορές. Αυτό βέβαια θα είναι το χειρότερο σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν συζητά το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν υδροηλεκτρικές μονάδες. Είναι ένα σενάριο το οποίο έχει αποκλείσει. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί το πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε σχέση με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων. Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΗ. Επομένως η εξέλιξη αυτή, ενδεχομένως, θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, μιλώντας, το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Πανωγιωτάκης σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) εκτίμησε πως μέχρι τον Μάιο θα επαναπροκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Τόνισε πως σκοπός της εταιρείας είναι να πουληθούν οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες για να στραφεί πιο αποφασιστικά η εταιρεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τις χαρίσει. «Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής», ανέφερε την Παρασκευή η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.