Την Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις της ΔΕΗ σε σχέση με τις προσφορές που υποβλήθηκαν, χθες, για τις λιγνιτικές μονάδες από την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα- Seven Energy και τον Μυτιληναίο. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα προκάλεσε η ανακοίνωση λίγο αργότερα της κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα- Seven Energy, η οποία τόνιζε πως «κατέθεσε προσφορά στη βάση εναλλακτικής

 εκδοχής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών που ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση». «Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών και  εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα- Seven Energy, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε προσφορά και για τις δύο μονάδες (Μεγαλόπολη, Μελίτη), ενώ η εταιρεία Μυτιληναίος κατέθεσε πρόταση μόνο για τη Μελίτη. Όμως, μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα- Seven Energy τα πράγματα παραμένουν ρευστά. Επομένως, την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα αξιολογηθεί το ύψος των δύο προσφορών και θα ξεκαθαριστεί εάν βρίσκεται εντός διαγωνισμού η κοινοπραξία, μετά και τις ενστάσεις της.

Πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη γύρω από το ζήτημα και από την έκβασή του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί η αντίδραση των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται, πως η απόφαση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ήρθε ως απόρροια της καταδικαστικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας λιγνίτη.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως είχαν δοθεί αρκετές παρατάσεις στην διαδικασία υποβολής προσφορών, και χθες έληγε η τελευταία προθεσμία. Πληροφορίες τις τελευταίες μέρες δεν απέκλειαν να υπάρξουν προσφορές, όπερ και εγένετο, με τις προσφορές των συγκεκριμένων εταιρειών. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει ακόμα η κοινοπραξία Κoπελούζου China Energy, η τσεχική Energeticky a prumyslovy holding και η ElvalHalcor, χωρίς όμως να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Χθες, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως «η ΔΕΗ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, είναι ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και θα συνεχίσει να είναι», σημείωσε, ωστόσο, πως «μεταβαίνουμε σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η ΔΕΗ».