Την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζει και πάλι η ΔΕΗ. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας για τα οικονομικά της ΔΕΗ, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, στα σχέδια άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται και η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών προς την επιχείρηση.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατ. τον χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. ευρώ με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας. Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Qualco. Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Ωστόσο η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αναιρεί τις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας, όρο για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων».

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ. Από αυτά, το 1,7 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στα χρέη των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου 800 εκατ. αντιστοιχούν στους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, δηλαδή στους τελικούς πελάτες (καταναλωτές που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους, ή έχουν αλλάξει πάροχο, δίχως να ξεχρεώσουν την επιχείρηση). Το φαινόμενο των τελικών καταναλωτών τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί. «Το θέμα μάς απασχολεί σοβαρά, όπως θα πρέπει να απασχολήσει και τη ΡΑΕ, που οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της αφήνουν πολλά περιθώρια, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Στην υψηλή τάση, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα τα 200 εκατ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το φαινόμενο της δημιουργίας νέων οφειλετών έχει ελαχιστοποιηθεί. Ωστόσο, παραμένει ακόμη άλυτο το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ, των οποίων οι οφειλές ανέρχονται σε  142 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ επιδιώκει τη μετατροπή των ανείσπρακτων οφειλών σε ομόλογα, τα οποία θα διατεθούν σε επενδυτές εισπράττοντας ζεστό χρήμα, και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες.

Σχετικά με τα οικονομικά της ΔΕΗ, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται τους τελευταίους μήνες, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία προκύπτει η δυναμική της επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι η όλη εικόνα δεν έχει καμία σχέση με προβληματικότητα ή άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί. «Μόνο το 2018 πραγματοποιήσαμε ως ΔΕΗ Α.Ε. επενδύσεις ύψους 652 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στην ύπαρξη χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ποιο είναι το πρόβλημα. Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι αντικειμενικά υποχρεωμένη να συνυπολογίζει στις αποφάσεις και στις δράσεις της δεδομένα και παραμέτρους, αδιανόητα για άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον με σκοπό το κέρδος. Έτσι έχει απορροφήσει επιβαρύνσεις πλέον του δισεκατομμυρίου ευρώ από διάφορους παράγοντες χωρίς να μετακυλήσει ούτε μικρό μέρος στην κατανάλωση. Αντίθετα τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειώσει τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15%», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης. Και όπως σημείωσε, για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της.