Σημαντική πτώση κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου ανήλθε στα €68,93/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 8,00% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €86,50/MWh και στα €00,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, φτάνοντας τα €73,61/MWh.            

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, βασικοί παράγοντες της μείωσης της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα είναι η ζήτηση, η οποία υποχώρησε σημαντικά εξαιτίας της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών (-45 GWh ή -4,1%), καθώς και η αύξηση που σημείωσαν αφενός η ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ (+47 GWh ή +25%) και αφετέρου οι καθαρές εισαγωγές (+75 GWh ή +144%).