Η Επένδυση στο Λιγνίτη, Δεν Κάνει Μόνο Κακό στο Κλίμα, Αλλά και στις Μπίζνες - Τετάρτη η Καταληκτική Ημερομηνία για τους Επενδυτές

Η Επένδυση στο Λιγνίτη, Δεν Κάνει Μόνο Κακό στο Κλίμα, Αλλά και στις Μπίζνες - Τετάρτη η Καταληκτική Ημερομηνία για τους Επενδυτές
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 4 Φεβρουαρίου 2019 - 08:15

Την ίδια ώρα που ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, ανακοινώνουν τα σχέδια τους για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, το μέλλον της Ελλάδας 

τις επόμενες δεκαετίες θα είναι εξαρτημένο από τον λιγνίτη όπως σχολιάζουν στο «Euractiv» οι διευθυντές των γραφείων του WWF και Greenpeace στην Ελλάδα κ.κ. Δημήτρης Καραβέλλας και Νίκος Χαραλαμπίδης. Την Τετάρτη λήγει και η νέα καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και όπως διαφαίνεται, επί του παρόντος, η ΔΕΗ δυσκολεύεται να πείσει τους επενδυτές «Δεν είναι να απορείς. Η επένδυση στον βρώμικο άνθρακα δεν κάνει μόνο κακό στο κλίμα, αλλά και στις επενδύσεις», λένε χαρακτηριστικά οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ενημέρωση προς τους επενδυτές, μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία είχε προγραμματίσει την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ, συμμετείχε μόνο η κοινοπραξία CHN Energy – όμιλος Κοπελούζου, ενώ δεν συμμετείχαν η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «Μυτιληναίος». Όπως αναφέρει πηγή, η οποία βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, μέχρι στιγμής, δεν υφίσταται κάποια σημαντική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την αρνητική θέση των συμμετεχόντων σχετικά με την επένδυση στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο Μεγαλόπολης και Μελίτης.

Τα στελέχη της ΔΕΗ που «τρέχουν» το πρότζεκτ της πώλησης, επιχείρησαν την Παρασκευή να παρουσιάσουν νέα δεδομένα που μετατρέπουν τις μονάδες σε κερδοφόρες, αλλά δεν φαίνεται να έπεισαν τους επενδυτές. Το είχε επιχειρήσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφους για τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μονάδες περνούν σε κερδοφορία.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα δεδομένα, όπως υποστηρίζουν πηγές από τη μεριά των επενδυτών, δεν πείθουν, ενώ οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπως λένε χαρακτηριστικά, «δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα».

Ο κ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στο στενό χρονοδιάγραμμα, το οποίο δεν επιτρέπει να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα για τους επενδυτές όπως τα ΑΔΙ, το target model και οι συμβάσεις για την προμήθεια λιγνίτη της «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας. Επεσήμανε ωστόσο ότι η χρονική πίεση και η υποχρέωση στην αποεπέπνδυση, δεν θα οδηγήσει τη ΔΕΗ στο ξεπούλημα. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι εάν το τίμημα δεν είναι εύλογο «ας μην πουληθούν οι μονάδες», υπογραμμίζοντας με νόημα ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις, εάν δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός.

«Δεν μας λέει όμως πιο θεωρεί ως εύλογο τίμημα», αναφέρει πηγή από την πλευρά των επενδυτών, σημειώνοντας ότι έχουν τεθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να κατατεθούν προσφορές. «Όμως δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ πολλά σημεία παραμένουν ασαφή. Αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, το ενδεχόμενο να καταθέσουμε προσφορά απομακρύνεται», αναφέρει η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση των εργαζομένων με το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ήταν η μοναδική κίνηση της ΔΕΗ, αλλά δεν είναι ικανοποιητική.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΗ εξετάζουν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, στην περίπτωση που τελικά η διαγωνιστική διαδικασία καταλήξει άγονη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι ευρωεκλογές και η γραφειοκρατία που θα ακολουθήσει έπειτα στις Βρυξέλλες, αποτελούν την τέλεια συγκυρία για να πάει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο πίσω, ώστε τελικά ο …μουτζούρης να περάσει στους επόμενους, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

 

Βροχή οι επιστολές στην Κομισιόν

Στις 24 Ιανουαρίου, η συμμαχία περιβαλλοντικών οργανώσεων «Europe Beyond Coal» (Ευρώπη πέρα από το κάρβουνο), το «Climate Action Network} (δίκτυο δράσης για το κλίμα), η «Client Earth» (οργάνωση δικηγόρων για την προστασία του περιβάλλοντος) και η δεξαμενή σκέψης για θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξης στην Ελλάδα «the Green Tank», είχαν αποστείλει επιστολές - στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο της Ενεργειακής Ένωσης κ. Μάρος Σέφκοβιτς, στον Επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και στην Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ - στις οποίες τεκμηρίωναν την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο όρος για την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, από το συμπληρωματικό μνημόνιο που υπογράφτηκε το 2017.

Την περασμένη εβδομάδα, αντίστοιχες επιστολές (σε Σέφκοβιτς, Κανιέτε, Βεστάγκερ καθώς και στους Επιτρόπους Οικονομικών και Περιβάλλοντος κ.κ. Πιερ Μοσκοβισί και Καρμένου Βέλα) απέστειλαν το WWF και η Greenpace, προτρέποντάς τους να σταματήσουν να πιέζουν την Ελλάδα για περισσότερο άνθρακα και να ενθαρρύνουν την έξυπνη και γρήγορη απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στην εποχή της καθαρής ενέργειας.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πώληση 40% του χαρτοφυλακίου λιγνίτη της ΔΕΗ οδηγεί, σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, σε νέες εγκαταστάσεις βρώμικου άνθρακα (άδεια για νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ενέργειας 450 MW στη Μελίτη) και ευνοϊκές συνθήκες λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Μεγαλόπολη που τροφοδοτούνται με κατώτατης θερμικής ποιότητας λιγνίτη. Γι΄ αυτό, όπως επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σχέδιο για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που έχει αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες δεν ανταποκρίνεται πλήρως στον ευρωπαϊκό στόχο για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, καθώς επεκτείνει τη διάρκεια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σε μεγάλο βαθμό πέρα από το 2030, με ένα νέο εργοστάσιο να κατασκευάζεται (Πτολεμαΐδα V) και μια άδεια για την κατασκευή της Μελίτης II να περιλαμβάνεται στο λιγνιτικό πακέτο που πωλείται.