Να Τεθούν Άμεσα οι Βάσεις για τη Διεύρυνση της Χρήσης της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Να Τεθούν Άμεσα οι Βάσεις για τη Διεύρυνση της Χρήσης της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
του Δημήτρη Λούμπα
Σαβ, 2 Φεβρουαρίου 2019 - 09:57

Η επέκταση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στην χώρα μας είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να μας ενδιαφέρει για 3 βασικούς λόγους:

-Ο πρώτος είναι η επιτακτική για το περιβάλλον μας ανάγκη να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

-Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης.  Όταν μιλάμε για ηλεκτρικά οχήματα δεν μιλάμε μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο δεν το αντιλαμβανόμαστε. Μιλάμε και για τη ρύπανση η οποία προέρχεται από τα σωματίδια τα οποία εκλύονται από την καύση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που είναι ένα σημαντικό ζήτημα και αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής στην πόλη. 

Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται φυσικά και ο θόρυβος που τα παραδοσιακά αυτοκίνητα προκαλούν.

-Ο τρίτος λόγος και επίσης πολύ σημαντικός είναι ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δράσει ως ένας ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας για το μέλλον της Ελλάδας. Να δημιουργήσει πάρα πολλές δουλειές. Και σίγουρα περισσότερες απ’ όσες θα καταργήσει.

Το σχέδιό μας ως χώρα, θα πρέπει να προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών Ι.Χ. και των παλαιών μέσων μεταφοράς από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Το παραπάνω,  θεωρείται στόχος  άμεσης προτεραιότητας στο στρατηγικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Άρα το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα.  Η ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας θα που έχει ως κεντρικό στόχο τη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, είναι ένας από τους βασικότερους στόχους και  της ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση.

Ως κεντρικούς  άξονες αυτού του σχεδίου θέτουμε:

-   Να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
-    Να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους.
-   Να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Μεταξύ των μέτρων που δεσμεύεται να λάβει η Ν.Δ. αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι τα εξής:

-  Να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου. Ένα τέτοιο μπορεί να είναι η Καθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα,

-Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες
και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλεων.

-Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων να έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, 

-Να μην  πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας.

Τα παραπάνω κίνητρα θα ισχύσουν και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες επιπλέον θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου της ΝΔ για την Ηλεκτροκίνηση " το μέλλον για το οποίο σας μιλάμε σήμερα είναι ένα μέλλον το οποίο είναι ήδη εδώ. Το μέλλον είναι ήδη το παρόν". 

Άλλωστε βλέπουμε  άλλες χώρες, συχνά πολύ φτωχότερες από την Ελλάδα να αντιμετωπίζουν θετικά και με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τέτοια θέματα.  

Η Ηλεκτροκίνηση, δεν είναι κάτι  το οποίο αφορά το αύριο, είναι κάτι το οποίο αφορά το σήμερα.     

*Ο Κος Λούμπας Δημήτριος από την Βόχα Κορινθίας είναι καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- ΑΣΠΑΙΤΕ, συνεργάτης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, διδάσκων Τεχνητής Νοημοσύνης και  πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

(από www.caital.gr, 30/01/2019)