Μείωση της τάξης του 1% καταγράφει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη λιανική αγορά, στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο του 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις πρωτεύουσες της Ουγγαρίας και της Λετονίας, της τάξης του 7% και 4%, αντίστοιχα. 

Αντιθέτως, μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών παρατηρούνται στις πρωτεύουσες της Εσθονίας (+ 29%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (+ 14%). Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat για την αγορά ηλεκτρισμού, επιβεβαιώθηκε ότι οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2018 και το Σεπτέμβριο του 2018 φθάνοντας τα 63 € / MWh σε μηνιαίο μέσο όρο ο οποίος ήταν ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2017. Την ίδια ώρα, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία πάνω από 20 € / ανα τόνο το Σεπτέμβριο του 2018 και σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από το Σεπτέμβριο του 2017. Παράλληλα, σύμφωνα με την Eurostat, παρατηρήθηκε αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή αυξήθηκε από 60 ευρώ / MWh τον Ιούνιο σε 67 ευρώ / MWh τον Σεπτέμβριο.

Όπως βέβαια έχει επισημανθεί κατά καιρούς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα επιβαρύνεται με μια σειρά από χρεώσεις και γι’ αυτό το λόγο αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις της ΔΕΗ σε σχέση με την εισαγωγή ρήτρας CO2.  Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης είχε κάνει λόγο για αυξήσεις στα τιμολόγια, λόγω της αύξησης στις τιμές δικαιωμάτων των ρύπων.

Χθες, ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου έδωσε μια εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε την ανάγκη να ανασχεθεί η μείωση των κερδών της επιχείρησης για να καταφέρει να βγει στις αγορές. Τόνισε χαρακτηριστικά, πως «σήμερα έχουμε παραγωγή περίπου στο 50% με 55% ανά μερίδιο αγοράς και πέρυσι πάνω από 84%, αυτό σημαίνει ότι αγοράζουμε το 30% από τη χονδρική αγορά, την οποία δεν ελέγχουμε». Παράλληλα, σημείωσε πως είναι διασφαλισμένη η εξόφληση των χρεών προς τις ελληνικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.