Η αποσαφήνιση πολιτικής από τον εν Αθήναις Αμερικανό πρέσβη Τζέφρυ Πάϊατ, με ομιλία του στο εφετεινό «Ενεργειακό Βήμα» (Φόρουμ), ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπέρ της διαθέσεως αμερικανικών φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στις εγκαταστάσεις της Δημοσίας Επιχειρήσεως Αερίου (ΔΕΠΑ) στη νήσο Ρεβυθούσα και εναντίον της κατασκευής τόσο του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου

όσο και του ρωσογερμανικού (Nord Stream ΙΙ), διότι (οι αγωγοί) θα αυξήσουν την εξάρτηση της δυτικής Ευρώπης από την Ρωσία, φώτισε επαρκώς τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βαλκανική. Τα συμφέροντα πετρελαϊκών εταιρειών κρύπτονται πίσω από την αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξαγάγει έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της ελληνικής κυβερνήσεως στη νότιο θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Το γεγονός έδωσε την ευκαιρία στον παριστάμενο στο «Φόρουμ» αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνώριση της επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 μίλια.

Η πρόταση εναρμονίζεται πλήρως με τις «ιδανικές συνθήκες» που επικρατούν τελευταίως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα έδινε μία σπουδαία ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από την παγίδα των Πρεσπών και να στρέψει αλλού την προσοχή της ελληνικής γνώμης, που δεν ενθουσιάζεται με τη μαγική εικόνα της δήθεν αύξησης του κατωτάτου μισθού.

Ο συμμετάσχων στο Φόρουμ πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεως Δημοσίας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Άρης Ξενόφος, υπεστήριξε την «τεραστίας γεωπολιτικής σημασίας» αξιοποίηση της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, «που θα συμβάλλει», ως είπε, «στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδος και της Βαλκανικής, όπως και την σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου θα πωληθεί εν συνεχεία (μαζί με τα ΕΛΠΕ) με τίμημα άνω του ενός δισ. ευρώ, από τους… ξενόφιλους.

Ας αναμείνουμε λοιπόν την επίσκεψη του πρωθυπουργού σ. Αλέξη Τσίπρα, στην Άγκυρα την 5η Φεβρουαρίου ε.έ. «για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγήπ Ερντογκάν», για να διαπιστώσουμε αν όλοι αυτοί «οι κρίκοι» (Πρέσπα, τριμερής συνεννόηση Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδος, διαφοροποίηση πηγών προμηθείας φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς με αμερικανικό LNG, πώληση της ΔΕΠΑ και χωρικά ύδατα στο Αιγαίον) συνδέονται μεταξύ των ως ένας αρμονικός γρίφος (Puzzle).

Διότι εάν και στην Άγκυρα φανεί ενδοτικός ο σ. Τσίπρας, όπως στην υπόθεση της «βόρειας Μακεδονίας», και εκχωρήσει λόγου χάριν το ήμισυ του Αιγαίου στην Τουρκία, τότε θα είναι άλλος ένας αμερικανικός «πολιτικός δάκτυλος», κατόπιν της συμφωνίας Ψαράδων-Οτέσεβο που θα μείνει στα διπλωματικά χρονικά ως φιάσκο των Πρεσπών.