Σοβαρές ενστάσεις στην εφαρμογή των προτάσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) σχετικά με τον περιορισμό των εξαγωγών ρεύματος που αγοράζουν οι προμηθευτές από τα NOME, εκφράζουν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλε ο Ελληνικός 

Σύνδεσμος Εμπόρων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ) προς τον Ρυθμιστή, επισημαίνει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν σε τροποποίηση Κώδικα, το οποίο σημαίνει ότι «αν υιοθετηθούν οι αλλαγές που αφορούν τους Προμηθευτές χωρίς ρητή πρόβλεψη ότι εφαρμόζονται από 01.03.2019 και μετά, τότε θα επηρεαστεί άμεσα η χρήση των προϊόντων που έχουν ήδη δηλώσει προς χρήση οι προμηθευτές κατά τον Φεβρουάριο».

Όσον αφορά στις εξαγωγές ρεύματος, ο ΕΣΕΠΗΕ υποστηρίζει ότι δεν έχουν επηρεάσει το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία συστήματος συναλλαγών ΗΕΠ οι εναλλακτικοί προμηθευτές αύξησαν το μερίδιό τους στη λιανική αγορά το 2018 κατά 5,10%. «Μια αύξηση που είναι 15% μεγαλύτερη από αυτή του 2017, όταν οι εναλλακτικοί προμηθευτές είχαν αυξήσει το μερίδιό τους κατά 4,43%. Επομένως, οι όποιες εξαγωγές ποσοτήτων  (είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω της μεταβίβασης στη δευτερογενή αγορά) δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό διείσδυσης. Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψιν ότι το 2018 η αύξηση μεριδίων διενεργείται κυρίως στη χαμηλή τάση, όπου τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος διείσδυσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα», αναφέρει ο ΕΣΕΠΗΕ στην επιστολή του.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ διαπιστώνει ότι  παραμένουν ανεπαρκείς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ) για την εξυπηρέτηση του στόχου του μηχανισμού. «Διαπιστώνουμε ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση  του ΕΧΕ της τρέχουσας διαβούλευσης εξαιρούνται των χρεώσεων οι δημοπρατηθείσες εντός του 2018 ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων με φυσική παράδοση εντός  του 2019, παρατείνοντας τη χρήση των προθεσμιακών προϊόντων με εξαγωγές και το 2019», σημειώνεται από τη ΔΕΗ.

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει και η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» για αναδρομικές αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν ανασφάλεια και ρυθμιστικό ρίσκο. «Δεδομένου ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το πλαίσιο για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ, αιτούμαστε την ανακατανομή των ποσοτήτων στις προγραμματισμένες δημοπρασίες του 2019 και, κατ΄ επέκταση, την αύξηση της προς δημοπράτηση ποσότητας της επερχόμενης δημοπρασίας της 8ης Φεβρουαρίου», σημειώνει η εταιρεία στην επιστολή της, επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να συνδυαστούν με σημαντικά υψηλότερες ποσότητες Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, από την επερχόμενη δημοπρασία, προκειμένου να διαπιστωθούν ουσιαστικά οφέλη από την εφαρμογή τους.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ)  αναφέρει ότι με δεδομένο ότι η ΔΕΗ παραμένει ακόμη ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά με ποσοστό 80% (μεγάλη απόκλιση από το 62,24% για τον Δεκέμβριο 2018), θα πρέπει, έως το τέλος του 2019, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε το εργαλείο των ΝΟΜΕ για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ρεύματος να λειτουργήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, προκειμένου στο τέλος της περιόδου τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στο νομοθετημένο στόχο.

Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του σκοπού, μεταξύ άλλων, είναι ο εκ νέου υπολογισμός της ετήσιας ποσότητας δημοπράτησης για το 2019 (λαμβανομένων υπόψη των μεριδίων της προμηθευτών και για τον Δεκέμβριο 2018) καθώς και ο εμπροσθοβαρής καταμερισμός της στις τέσσερις δημοπρασίες του τρέχοντος έτους.  Χωρίς αναπροσαρμογή των ποσοτήτων που θα δημοπρατηθούν για το 2019 και σωστό καταμερισμό αυτών,  η απόκλιση από τον τελικό στόχο θα βαίνει αυξανόμενη αντί να μειώνεται, όπως υπογραμμίζει ο ΕΣΑΗ.

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος τονίζει ότι, κρίσιμη παράμετρο για το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί η ορθή διάθεση των ποσοτήτων. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι η επικαιροποιημένη εισήγηση  του ΕΧΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει ωστόσο, να συμπεριληφθούν ορισμένες επιπλέον προβλέπεις «που οδηγούν ακριβώς στην ενίσχυση της δέσμευσης των εναλλακτικών προμηθευτών να αναπτύξουν τα μερίδια τους στη λιανική αγορά».  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, θα πρέπει να προστεθεί πρόβλεψη θέσπισης ποσοστού διείσδυσης επί του Μέσου Ημερήσιου Εγχώριου Φορτίου, ώστε να μπορεί ο εναλλακτικός προμηθευτής να καλύψει με ΝΟΜΕ πελάτες που θα εκπροσωπήσει στο διάστημα τριών μηνών που μεσολαβεί μεταξύ της διεξαγωγής δημοπρασιών.