Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει χωρίς να μας ρωτάει. Ζώντας σε μια ζοφερή εποχή, καθημερινά διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Άλλοτε, οι σελίδες της Ιστορίας κατέγραφαν τις μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τη δημιουργία εθνικών κρατών. Σήμερα στις νέες σελίδες της γράφονται οι μεγάλες αλλαγές 

που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Δύο μεγάλες προκλήσεις αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην περίοδο που έχουμε εισέλθει. Δύο μεγάλες προκλήσεις, αλλά και δύο μεγάλες ευκαιρίες: η ψηφιακή επανάσταση και η κυκλική οικονομία. Με αυτές φέρνουμε το μέλλον στο παρόν.

Το στοίχημα που καλούμαστε να βάλουμε και να κερδίσουμε είναι η εναρμόνισή μας, η ανταπόκρισή μας στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Διαφορετικά θα βρεθούμε σε ρόλο θεατή, βλέποντας τα τρένα να περνούν.

Μπορούμε όμως να γίνουμε κι εμείς πρωταγωνιστές. Αρκεί να υπάρχει βούληση και διορατικότητα. Και πρωτίστως να αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας κρατούσε καθηλωμένους στο παρελθόν. Αναχρονισμοί, αγκυλώσεις, ιδεοληπτικές εμμονές μας αποτρέπουν να σηκώσουμε ταχύτητα. Το ίδιο ανασταλτικοί παράγοντες είναι και οι αυταρέσκειες και οι μονομέρειες.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο πλανήτης επιβαρύνεται. Η ζωή μας αντιμετωπίζει καινούργια προβλήματα. Οι χθεσινές βεβαιότητες είναι ξεπερασμένες. Αν δεν νοιαστούμε για τις επιπτώσεις, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν θα έχουν τρομακτικές συνέπειες για μας.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η αξιοποίηση των απορριμμάτων, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας είναι στόχοι ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξή μας.

Η ανάπτυξη και η ευημερία μας συνδέονται ευθέως και με την επένδυση στα απόβλητα. Η αξία τους είναι ανυπολόγιστη. Με τη σωστή διαχείρισή τους εξοικονομούμε φυσικούς πόρους και ενέργεια. Ταυτόχρονα, αποκομίζουμε οικονομικά, αλλά και κοινωνικά οφέλη. Με την ορθή εκμετάλλευσή τους αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας. Το σημαντικότερο βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας, ζώντας σε ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα σκουπίδια είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ούτε να τα αγνοούμε. Μέχρι πρόσφατα τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Τα πετάγαμε στις χωματερές, παραγνωρίζοντας ότι μολύναμε το περιβάλλον και κυρίως βλάπταμε την υγεία μας. Άλλωστε, πολλές ασθένειες οφείλονται σ’ αυτά.

Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι οφείλουμε να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Και τα απορρίμματα διαθέτουν πολλά. Η αξιοποίησή τους καθίσταται αναγκαία και απαραίτητη.

Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ξέροντας τη χρησιμότητά τους στην παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, χαράσσουμε και περπατούμε νέους δρόμους. Προτάσσοντας τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής μας επεξεργαζόμαστε και κάνουμε πράξη έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την απόκτηση νέων υποδομών, για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Υλοποιούμε και στηρίζουμε μεγάλα έργα υποδομής, όπως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο. Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε σε πρωτοπόρα προγράμματα αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους που μας παρέχονται.

Παράλληλα, καίρια προτεραιότητα για μας αποτελούν οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρεια, Δήμους- σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες, και προχωρούμε σε παρεμβάσεις και δράσεις που καθιστούν την κοινωνία ευαίσθητη για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, για την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία. Στην ουσία στόχος μας είναι η εμπέδωση της ατομικής ευθύνης, αλλά και η καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης.

Το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι φλέγον και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί από όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας συνιστά και μια ευκαιρία να υπερβούμε την αναπτυξιακή μας υστέρηση. Να κάνουμε τομή στην παραγωγική, οικονομική, επιστημονική, τεχνολογική μας συνέχεια. Να δώσουμε πρακτικό αντίκρισμα στην καινοτομία, στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

* Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου