Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -πλην της υδροηλεκτρικής- θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλεκτροπαραγωγική πηγή στις ΗΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) στην έκθεσή της 

 

για τις βραχυχρόνιες ενεργειακές προβλέψεις που δημοσίευσε προ ημερών.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΗΠΑ ανά ενεργειακή πηγή

 

Η Αρχή των ΗΠΑ προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλης κλίμακας ηλιακές μονάδες θα αυξηθεί κατά 10% το 2019 και κατά 17% το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση της EIA, η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 12% και 14% κατά τα επόμενα δύο έτη, αντίστοιχα. Η EIA προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ από το σύνολο των καυσίμων θα μειωθεί φέτος κατά 2%, ενώ το 2020 θα παρουσιάσει πολύ μικρή αύξηση.

Η EIA εκτιμά ότι το μερίδιο των ΑΠΕ -εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής- επί του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες κατά τα επόμενα δύο έτη, από 10% της συνολικής παραγωγής το 2018 σε 13% το 2020.

Η προβλεπόμενη αυτή ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της νέας παραγωγικής ισχύος που αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο κατά την επόμενη διετία. Περίπου 11 GW αιολικής ισχύος προγραμματίζεται να συνδεθούν στο δίκτυο το 2019, ποσό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη τιμή νέας αιολικής ισχύος που θα εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2012. Η EIA αναμένει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται αιολικές μονάδες θα ξεπεράσει φέτος την παραγωγή από υδροηλεκτρικές πηγές. Παράλληλα, επιπλέον 8 GW αιολικής ισχύος προγραμματίζεται να συνδεθεί στο δίκτυο το 2020. Το μερίδιο της αιολικής ενέργειας επί της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί από 7% το 2018 σε 9% το 2020.

Η ηλιακή ενέργεια είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγική πηγή στις ΗΠΑ, έχοντας ξεπεράσει τη βιομάζα ήδη από το 2017. Ο αμερικανικός ηλεκτροπαραγωγικός τομέας έχει δρομολογήσει την προσθήκη περισσότερων από 4 GW νέας ηλιακής ισχύος το 2019 και σχεδόν 6 GW το 2020, συνολική αύξηση της τάξης του 32% από την εν λειτουργία ηλιακή ισχύ στο τέλος του 2018. Λόγω αυτής της αύξησης, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να συμβάλει κατά λίγο περισσότερο από 2% στη συνολικής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας το 2020.

Παράλληλα με τις ηλιακές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες μεγάλης κλίμακας, αρκετές κατοικίες και επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει μικρής κλίμακας ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν. Η EIA προβλέπει ότι η ηλιακή δυναμικότητα μικρής κλίμακας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 9 GW τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 44%.

 

Ετήσια μεταβολή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ ανά πηγή

 

Ωστόσο, παρά την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθούν να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο άνθρακας και το φυσικό αέριο παρείχαν αθροιστικά το 63% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε στις ΗΠΑ το 2018, ενώ η EIA προβλέπει ότι οι δύο αυτές πηγές θα παράσχουν το 61% του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

Το φυσικό αέριο τροφοδότησε το 35% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2018, έναντι ποσοστού 24% που ήταν το 2010. Αντίθετα, το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε πέρυσι στο 28%, έναντι 45% που ήταν το 2010. Η EIA προβλέπει ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα αυξηθεί σε 37% μέχρι το 2020, ενώ αυτό του άνθρακα θα συνεχίσει να μειώνεται, φθάνοντας στο 24% μέχρι το 2020.

Μέσο κόστος φυσικού αερίου και άνθρακα που διοχετεύθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή των ΗΠΑ

 

Ο άνθρακας ήταν το κυριότερο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, αλλά το 2016, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο υπερέβη αυτή των μονάδων άνθρακα. Έκτοτε, το φυσικό αέριο παραμένει η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα.

Εκτός από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας ή στην τροποποίηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στις ΗΠΑ, η μετάβαση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο επηρεάστηκε κατά πολύ από το συνεχώς μειούμενο κόστος του φυσικού αερίου. Μεταξύ 2016 και 2018, η τιμή του φυσικού αερίου που παραδόθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο περίπου $3,25 ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) σε σύγκριση με την τιμή των $5,09/ MMBtu που ήταν το 2010. Τέλος, η αυξημένη συνολική απόδοση των μονάδων παραγωγής από φυσικό αέριο επέτρεψε, επίσης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αερίου ως ηλεκτροπαραγωγικής πηγής.