Αισιόδοξος για την εξέλιξη της αποεπένδυσης της ΔΕΗ εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης 255 εκατ. ευρώ, μεταξύ ΔΕΗ και 

Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού, ο επικεφαλής της επιχείρησης ανέφερε ότι περνούν στην κερδοφορία οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη καθώς και η «Μελίτη Ι». Οι δηλώσεις του βασίζονται στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2018, τα οποία έγιναν επισήμως γνωστά στη ΔΕΗ, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, την Παρασκευή.

Ειδικότερα, η Μεγαλόπολη, το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου κατέγραψε μηδενικές ζημίες (από ζημιές 3 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους), ενώ η μονάδα της Φλώρινας «Μελίτη Ι» παρουσίασε ζημιές ύψους 0,9 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι ζημιών 5 εκατομμυρίων την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου).

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκη, δείχνουν ότι οι δύο  θυγατρικές καθίστανται κερδοφόρες, εάν συνυπολογιστεί η ελάφρυνση του εργατικού κόστους, κυρίως στη Μεγαλόπολη (με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποχωρούν 244 από τους 1.017 εργαζόμενους στη Μεγαλόπολη), και σε συνάρτηση με την έγκριση που αναμένεται από την Κομισιόν για την αποζημίωση των μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος, αλλά και με την ευελιξία που θα έχουν οι ιδιώτες υποψήφιοι επενδυτές όσον αφορά σε παρεμβάσεις διαχείρισης.

Όλα αυτά, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δημιουργούν μια αισιοδοξία, ενώ εξήγησε ότι τα θετικά αποτελέσματα στις θυγατρικές Μεγαλόπολης και Φλώρινας αποδίδονται στην καλύτερη εκμετάλλευση των μονάδων, καθώς και στις αυξημένες πωλήσεις. Επιπλέον, όταν θα εφαρμοστεί το  target model (το μοντέλο-στόχος για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), που θα δίνει και τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και μεγάλων καταναλωτών, οι επενδυτές θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια σταθερότητα. 

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυση της ΔΕΗ, όπως διαφαίνεται δεν έχει αλλάξει κάτι, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. Άρα, εκτός απροόπτου που μπορεί να φέρει μια ακόμη παράταση, η κατάθεση των προσφορών αναμένεται την Τετάρτη (23 Ιανουαρίου) και η κατακύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης στο τέλος του μήνα (31 Ιανουαρίου).

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε στους δημοσιογράφους μια ακόμη εξέλιξη που αφορά στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, την Παρασκευή συνεδρίασε η  Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER - Comité des représentants permanents) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, όπως διαφαίνεται,  εξασφαλίστηκε ότι η μονάδα «Πτολεμαΐδα V» θα μπορεί να συμμετέχει σε μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος (ΜΔΙ) και θα δικαιούται και εκείνη αποζημιώσεις (τα λεγόμενα ΑΔΙ- Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Όπως, υποστήριξε, το προηγούμενο διάστημα έγιναν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και παρότι αρχικά τα πράγματα έδειχναν να μην πηγαίνουν καλά, τελικά φαίνεται να πηγαίνουν «κατ΄ ευχήν», αν και το ζήτημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι τριμερείς διαπραγματεύσεις, μεταξύ αντιπροσώπων της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΕ, είχαν καταλήξει, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε μια κοινή συνισταμένη για τη συμμετοχή, ή μη, των λιγνιτικών μονάδων σε μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος. Μεταξύ άλλων, είχαν συμφωνήσει στον αποκλεισμό από τους μηχανισμούς επιδότησης, μετά το 2025, των υφιστάμενων μονάδων που έχουν εκπομπές πάνω από 550 γραμμάρια CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (KWh), αλλά και όλων των νέων μονάδων που εκπέμπουν πάνω από αυτό το όριο και θα μπουν σε εμπορική λειτουργία μέσα στο 2019.