Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Μανώλη Παναγιωτάκη για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας πως ενδεχόμενες αυξήσεις θα απορροφηθούν από μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

«Έχουμε μειώσει τα λειτουργικά μας κόστη αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα επιβάλλουν ότι πρέπει να γίνει επέμβαση στα τιμολόγια», είχε επισημάνει ο κ. Παναγιωτάκης, προαναγγέλλοντας αυξήσεις στα τιμολόγια. Η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων των ρύπων επιβάλλει την εισαγωγή ρήτρας CO2 ανέφερε την περασμένη εβδομάδα.

Η δήλωση αυτή προξένησε την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη ο οποίος διέψευσε ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων. «Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πλέον, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 80% και 20% οι ανταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Σταθάκης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ η ρήτρα CO2 θα επιφέρει αυξήσεις στον ΕΛΑΠΕ, τον λογαριασμό για την ενίσχυση των ΑΠΕ, όμως θα οδηγήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Επομένως, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το κόστος από την αύξηση της ρήτρας δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια. Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουν πως η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια θα επωφεληθεί από την κατάργηση του χρέους προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη.

Την ίδια ώρα πρωτεύον ζήτημα για την επιχείρηση παραμένει η είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών και μένει να φανεί κατά πόσο θα μειωθούν. Μένει να φανεί ακόμα αν το ζήτημα αυτό θα επηρεάσει γενικότερα την πολιτική της επιχείρησης. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα κριθεί και η τύχη της έκπτωσης του 15% για τους συνεπείς πελάτες της.

Τα παραπάνω θέματα θα απασχολήσουν την επιχείρηση. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έδωσε πάντως μια πρώτη εικόνα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Στόχοι η ενίσχυση των συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού και η γενικότερη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.