ΕΙΑ: Από ΑΠΕ και Φυσικό Αέριο η Νέα Ηλεκτροπαραγωγική Ισχύς που θα Εγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2019

ΕΙΑ: Από ΑΠΕ και Φυσικό Αέριο η Νέα Ηλεκτροπαραγωγική Ισχύς που θα Εγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2019
της Χρ. Μήτση
Παρ, 11 Ιανουαρίου 2019 - 09:36

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο θα τροφοδοτήσουν τα 23,7 GW νέας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος που αναμένεται να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ εντός του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA). Συγκεκριμένα, η τελευταία απογραφή των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων 

των Ηνωμένων Πολιτειών που εκπόνησε η Υπηρεσία δείχνει ότι το 2019 αναμένεται να εγκατασταθούν 23,7 GW νέας ισχύος, ενώ θα τεθούν εκτός λειτουργίας 8,3 GW ισχύος στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα ισχύς που πρόκειται να εγκατασταθεί θα τροφοδοτείται κυρίως από αιολική ενέργεια (46%), φυσικό αέριο (34%) και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (18%), ενώ το υπόλοιπο 2% αντιπροσωπεύει κυρίως άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και προσθήκες στην αποθηκευτική χωρητικότητα μπαταριών.

Για τις επιμέρους πηγές ενέργειας, η ΕΙΑ εκτιμά:

  • Αιολική ενέργεια. Συνολικά 10,9 GW αιολικής ισχύος προβλέπεται να συνδεθούν στο αμερικανικό δίκτυο το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος αυτής θα συνδεθεί στο δίκτυο στα τέλη του έτους. Τρεις πολιτείες -το Τέξας, η Αϊόβα και ο Ιλινόις- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των σχεδιαζόμενων επεκτάσεων της αιολικής ισχύος εντός του 2019.
  • Φυσικό αέριο. Οι προγραμματισμένες επεκτάσεις της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος που θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο αφορούν κυρίως σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου (6,1 GW) και μονάδες καύσης (1,4 GW). Το μεγαλύτερο μέρος της νέας ισχύος από φυσικό αέριο προγραμματίζεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή ζήτηση. Από τις επεκτάσεις ισχύος από αέριο, το 60% θα εγκατασταθεί σε Πενσυλβανία, Φλόριντα και Λουιζιάνα.
  • Ηλιακά φωτοβολταϊκά. Για το 2019 έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση 4,3 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος ηλεκτροπαραγωγικής κλίμακας. Από το σύνολο της νέας αυτής ισχύος που θα εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, σχεδόν το 50% εντοπίζεται στις πολιτείες του Τέξας, της Καλιφόρνια και της Βόρειας Καρολίνας. Παράλληλα με τον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα, άλλοι τομείς, όπως οι κατοικίες και το εμπόριο, εγκαθιστούν επίσης ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Έτσι, πέραν της νέας φωτοβολταϊκής ισχύος ηλεκτροπαραγωγικής κλίμακας, η ΕΙΑ προβλέπει ότι έως το τέλος του 2019 θα τεθούν σε λειτουργία ακόμη 3.9 GW ηλιακής ισχύος μικρής κλίμακας.

 

Οι προγραμματισμένες παύσεις λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων εντός του 2019 αφορούν κυρίως τον άνθρακα (53%), το φυσικό αέριο (27%) και την πυρηνική ενέργεια (18%). Το υπόλοιπο 2% αφορά ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και άλλες μικρότερης ισχύος μονάδες από ΑΠΕ και πετρέλαιο.

  • Άνθρακας. Οι περισσότερες παύσεις λειτουργίες για μονάδες άνθρακα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2019. Το 50% της υπό απόσυρση ισχύος από άνθρακα αφορά μία μόνο μονάδα, τη Navajo, που βρίσκεται στην Αριζόνα και άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά στη δεκαετία του '70. Η ισχύς των 4,5 GW των μονάδων άνθρακα που αναμένεται να τερματίσουν τη λειτουργία τους το 2019 είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα 13,7 GW που ‘συνταξιοδοτήθηκαν’ το 2018, οπότε και καταγράφηκε το δεύτερο υψηλότερο ποσό ισχύος άνθρακα που αποσύρθηκε μέσα σε ένα χρόνο.
  • Φυσικό αέριο. Οι προγραμματισμένες παύσεις λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου ανέρχονται σε 2,2 GW, με τα 2,0 GW να αφορούν μονάδες ατμοστρόβιλων. Οι μονάδες ατμοστρόβιλων που προγραμματίζονται να ‘συνταξιοδοτηθούν’ είναι στο σύνολό τους ιδιαίτερα ‘γερασμένες’, καθώς συνδέθηκαν στο αμερικανικό δίκτυο στις δεκαετίες του ’50 ή του ’60. Το μεγαλύτερο μέρος της αποσυρόμενης ισχύος φυσικού αερίου (1,6 GW) εντοπίζεται στην Καλιφόρνια.
  • Πυρηνική ενέργεια. Δύο πυρηνικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1,5 GW έχει προγραμματιστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους το 2019. Ο πυρηνικός σταθμός Pilgrim στη Μασαχουσέτη έχει προγραμματιστεί να ‘συνταξιοδοτηθεί’ το Μάιο, ενώ η δεύτερη μονάδα Three Mile Island στην Πενσυλβανία θα τεθεί εκτός λειτουργίας το Σεπτέμβριο.