Η χρονιά που πέρασε ανέδειξε ως αδιαφιλονίκητο ‘πρωταγωνιστή’ της ενεργειακής αγοράς των ΗΠΑ το φυσικό αέριο, καταγράφοντας αυξήσεις στις τιμές, την παραγωγή, την κατανάλωση, αλλά και τις εξαγωγές, όπως ανακοίνωσε χθες (07/01) η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA). Σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, η γενική εικόνα της πορείας του φυσικού αερίου στην αγορά των ΗΠΑ την τελευταία τετραετία (2014-2018) παρουσιάζεται στα ανωτέρω διαγράμματα.

 Όπως προκύπτει, το 2018, η μέση ετήσια τιμή spot για το φυσικό αέριο που διανέμεται μέσω του κόμβου Henry Hub της Λουιζιάνα αυξήθηκε στα $3,16 ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), αυξημένη κατά 15 σεντς από το μέσο όρο του 2017. Οι τιμές αυξήθηκαν προοδευτικά κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με σημαντικές αυξήσεις των τιμών να καταγράφονται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, πριν μειωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή και οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες υποστήριξαν την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το 2018. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω του αγωγών από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό και η πρόσθετη δυναμικότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που κατέστη λειτουργική εντός του 2018 είχαν ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο από αυτό που εισήγαγαν για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Εξετάζοντας διεξοδικότερα την πορεία των τιμών spot του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του έτους και στους διάφορους κόμβους διανομής των ΗΠΑ, παρατηρείται ότι τον Ιανουάριο του 2018, οι τιμές spot spot φυσικού αερίου ήταν αυξημένες στα βορειοανατολικά, ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων περιόδων ψύχους που επηρέασαν μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τιμές spot στον κόμβο Algonquin Citygate, που εξυπηρετεί τους καταναλωτές της περιοχής της Βοστώνης, και στον κόμβο Transco Zone 6 NY που εξυπηρετεί την πόλη της Νέας Υόρκης, διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε $15,52 / MMBtu και $17,67 / MMBtu αντίστοιχα τον Ιανουάριο. Οι ημερήσιες τιμές έφθασαν ακόμη και τα $125 / MMBtu στο Algonquin Citygate και τα $175 / MMBtu στον κόμβο Transco Zone 6 NY στις 5 Ιανουαρίου. Η υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου για την παροχή θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου να αποσυρθεί από τα αμερικανικά αποθέματα αερίου το ποσό ρεκόρ των 359 δισ. κυβικών ποδιών (Bcf) αερίου.

Το Νοέμβριο, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και πάλι, καθώς σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών παρατηρήθηκαν ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες. Αρκετές εβδομάδες απόσυρσης ποσοτήτων από τα αποθέματα αερίου στα μέσα Νοεμβρίου είχαν ως συνέπεια να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οποίες έφθασαν τα $4,70 / MMBtu στο Henry Hub, δηλαδή $1,65 / MMBtu υψηλότερα από την ίδια ημερομηνία το 2017. Οι τιμές στο Henry Hub μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και από τις 2 Ιανουαρίου 2019, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα $2,79 / MMBtu.

Πολλές άλλες περιοχές των ΗΠΑ παρουσίασαν, επίσης, αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου το 2018. Οι ημερήσιες μέσες τιμές φυσικού αερίου στον κόμβο SoCal Citygate στη Νότια Καλιφόρνια εμφάνισαν έντονη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του 2018, δεδομένου ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί της χωρητικότητας των αγωγών δρουν παρεμποδιστικά στην προσφορά φυσικού αερίου στην περιοχή. Επιπλέον, το ρήγμα του αγωγού BC της Enbridge -δυναμικότητας 2,9 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως- στις 9 Οκτωβρίου στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά μείωσε τις εισαγωγές από τον Καναδά στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση του εφοδιασμού των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και την αύξηση των τιμών στο κέντρο εμπορίας Northwest Sumas.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η EIA, από το 2014, οι τιμές spot του φυσικού αερίου στα Απαλάχια (ΒΑ ΗΠΑ) διαπραγματεύονται μειωμένες στον κόμβο Henry Hub, δεδομένου ότι η δυναμικότητα των αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς άλλες περιοχές έχει περιοριστεί. Η διαφορά των τιμών spot μεταξύ του Henry Hub στην Λουιζιάνα και της περιοχής των Απαλαχίων εξακολούθησε να μειώνεται το 2018. Η αύξηση της δυναμικότητας των αγωγών στα Απαλάχια συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 2018 με σκοπό να επιτραπεί η μεταφορά φυσικού αερίου σε κέντρα ζήτησης εκτός της περιοχής, μειώνοντας έτσι τη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο περιοχών.

Σε ότι αφορά την αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου, η EIA αναμένει πως όταν θα είναι διαθέσιμα τα τελικά στοιχεία, κατά τους επόμενους μήνες, η παραγωγή αερίου στις ΗΠΑ θα καταγράφει ιστορικό υψηλό το 2018. Μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2018, η παραγωγή μη υγροποιημένου φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 11% υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ενισχυμένη παραγωγή στη λεκάνη των Απαλάχιων στα βορειοανατολικά, στη λεκάνη Permian στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό και στη σχιστολιθική περιοχή Haynesville στο Τέξας και τη Λουιζιάνα.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης το 2018. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο και αντικατέστησαν τις μονάδες καύσης άνθρακα στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Σε σύγκριση με το πρώτο δεκάμηνο του 2017, η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 17%. Κατά την ίδια περίοδο, οι αυξημένες επενδύσεις στο βιομηχανικό τομέα και η ανάγκη για θέρμανση και κλιματισμό συνέβαλαν στην ετήσια αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο βιομηχανικό τομέα (+5%), τον εμπορικό (+12%) και στις κατοικίες (+16%).

Τέλος, η συνεχιζόμενη αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών LNG, αλλά και των εξαγωγών μέσω αγωγών από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό είχαν ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο από αυτό που εισήγαγαν για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς το Μεξικό υπερέβησαν τα 5 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως τον Ιούλιο του 2018, μετά τις επεκτάσεις της δυναμικότητας των διασυνοριακών αγωγών. Οι επεκτάσεις της δυναμικότητας στη μονάδα εξαγωγής LNG Sabine Pass στη Λουιζιάνα και η έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων στη μονάδα LNG Cove Point στο Μέριλαντ συνέβαλαν, με τη σειρά τους, στην ενίσχυση των εξαγωγών LNG.