Οι τιμές των βασικών ενεργειακών προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Ο δείκτης spot για την ενέργεια του S&P Goldman Sachs Index (GSCI), ο οποίος είναι ο σταθμισμένος μέσος των τιμών των βασικών προϊόντων, έκλεισε πέρυσι κατά 21% χαμηλότερα σε σύγκριση με την αρχή του έτους, σύμφωνα με την EIA.

Ο δείκτης, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις διεθνώς παραγόμενες ποσότητες προϊόντων και τις συμβάσεις εμπορίας μελλοντικής εκπλήρωσης, μειώθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επιμέρους δείκτη το 2018, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του αργού, καθώς ο δείκτης ακολουθεί τις βασικές διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά αργού, σύμφωνα με την EIA.

Ο διεθνής δείκτης αναφοράς, το αργό Brent και το αμερικανικό benchmark, West Texas Intermediate (WTI), αντιπροσωπεύουν το 71% των συντελεστών βαρύτητας που εμπλέκονται στον ενεργειακό δείκτη S&P GSCI, σημειώνει η αμερικανική Αρχή.

Το Brent έκλεισε το 2018 στα $53,80 ανά βαρέλι, σημειώνοντας μείωση κατά 19% από την έναρξη του έτους στα $66,55 το βαρέλι, ενώ το WTI έκλεισε το έτος στα $45,41 το βαρέλι, με απώλειες 24,6% από την έναρξη της χρονιάς στα $60,26 το βαρέλι.

«Η απότομη πτώση των τιμών του αργού και των προϊόντων πετρελαίου το δ΄ τρίμηνο του 2018 ήταν υπεύθυνη για τη γενικότερη πτώση του ενεργειακού δείκτη του S&P GSCI», ανέφερε η ανακοίνωση της EIA.

Από τον Ιανουάριο του 2016, οπότε το αργό έπεσε κάτω από τα $30 το βαρέλι, οι τιμές του αυξάνονται ως αποτέλεσμα της απόφασης του OPEC και της Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής τους, αλλά και λόγω περιορισμών στην προσφορά και μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Ωστόσο, ορισμένοι καθοριστικοί παράγοντες στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 οδήγησαν σε απότομη πτώση των τιμών του αργού.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018.

Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με τη συνολικά βραδεία οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και τον πιθανό αντίκτυπό της στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συντέλεσαν επίσης σε πτώση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την EIA.

Ως αποτέλεσμα, «οι τιμές του αργού έκλεισαν το 2018 χαμηλότερα από ότι ξεκίνησαν στην αρχή του έτους για πρώτη φορά από το 2015», επισημαίνει η αμερικανική Αρχή.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 7% του επιμέρους δείκτη για την ενέργεια του S&P GSCI και παρουσίασε τη μικρότερη πτώση τιμών μεταξύ των ενεργειακών προϊόντων το 2018, σύμφωνα με την EIA.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, οι τιμές του φυσικού αερίου παρέμειναν σχετικά χαμηλές και σταθερές λόγω της συνεχούς αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου. (...) Στη συνέχεια, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν προς τα τέλη Δεκεμβρίου και έκλεισαν το έτος ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο που ξεκίνησαν το 2018», καταλήγει η EIA.