Χρονιά των ενεργειακών κοινοτήτων χαρακτήρισε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2019. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020 και την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Εκτιμούν δε, πως οι ενεργειακές κοινότητες θα βοηθήσουν αρκετά σε αυτή την κατεύθυνση. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δημιουργεί ένα τέτοιο πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο έχει ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2018.

Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους αγρότες, για τις επιχειρήσεις, για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Οι ενεργειακές κοινότητες θα βοηθήσουν επίσης στην ηλεκτροκίνηση, στην παραγωγή ενέργειας, στην αυτοπαραγωγή, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος» ανέφερε πρόσφατα ο σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Τσέκερης, σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη ώθηση στην ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων αναμένεται να δοθεί από ένα νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, με τα κονδύλια να προέρχονται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ.

 

Το προφίλ των πρώτων ενεργειακών κοινοτήτων

Μέχρι σήμερα στο μητρώο των ενεργειακών κοινοτήτων έχουν εγγραφεί 11, με τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες να έχουν δημιουργηθεί τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στην νησιωτική χώρα.

Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου έτους σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός - Ένωση Αγρινίου ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο ενεργειακών κοινοτήτων, επιθυμώντας να αξιοποιήσει την αιολική ενέργεια, μέσω ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται πως  στο παρελθόν, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια είχε κατασκευάσει 500 αγροτικά πάρκα στην Αιτωλοακαρνανία. Στόχος της Ένωσης είναι να συμμετέχουν στις ενεργειακές κοινότητες, γύρω στα 2.000 μέλη που θα μοιραστούν την παραγόμενη ενέργεια.

Ακόμα ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα αποτελεί η ενεργειακή κοινότητα Βλάστης. Τα μέλη του συνεταιρισμού στοχεύουν να καλύψουν με την παραγόμενη ενέργεια, τις ανάγκες του συνεταιρισμού, ενώ σε δεύτερη φάση θα διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για την μεταπώλησή της.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα της αγροτικής ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας. Η ενεργειακή κοινότητα αποτελείται από εννέα Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από τη Λάρισα και την Καρδίτσα και το Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Θεσσαλίας και στοχεύει να δημιουργήσει ένα Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 1 MW.