15 Εκατ. Ευρώ για έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Οδοφωτισμό σε Τρεις Δήμους της Ηπείρου

15 Εκατ. Ευρώ για έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Οδοφωτισμό σε Τρεις Δήμους της Ηπείρου
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 27 Δεκεμβρίου 2018 - 08:23

Στους δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας αναμένεται να πραγματοποιηθούν, εντός του νέου έτους, έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 15,8 εκατ. ευρώ. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη εκτίμησε πως το έργο θα δημοπρατηθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Φορέας δημοπράτησης των έργων είναι η περιφέρεια Ηπείρου, με τους δήμους στη συνέχεια να πρέπει να φέρουν εις πέρας την εκτέλεση των έργων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων το έργο αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Στο Δήμο Αρταίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «προβλέπεται να αντικατασταθούν 12.000 φωτιστικά, καθώς και η δημιουργία νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού». Επιπλέον, ο δήμος αναφέρει πως «προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέου τύπου LED, το κεντρικό σύστημα τηλεδιαχείρισης καθώς και τα απαραίτητα παρελκόμενα συστήματα για τη λειτουργία τους. Αναφερόμενος στο έργο ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης σημείωσε σε δηλώσεις του πως «τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για όλους τους πολίτες είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Με τη συγκεκριμένη κίνηση θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για νέα έργα προς όφελος των δημοτών. Η συγκεκριμένη κίνηση περιέχεται και στις προτάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Ενέργειας που εκπονεί ο Δήμος Αρταίων».

Στο μεταξύ, πριν λίγες ημέρες προκηρύχθηκε ακόμα ένα νέο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων, όπως σχολείων και νοσοκομείων, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ που θα «τρέξει» στην περιφέρεια Ηπείρου. Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθεί η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, να σημειωθεί, πως στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακόμα μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στο Δήμο Πρέβεζας, ισχύος 0,99MW.