Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κινήθηκε ανοδικά η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.           

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 10 Δεκεμβρίου και 16 Δεκεμβρίου ανήλθε στα €74,37/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,58% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €99,02/MWh και στα €30,50/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα €79,53/MWh.           

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η άνοδος της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση (+38 GWh ή +3.5%) σε συνδυασμό με τη μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ (-41 GWh ή -23%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εβδομαδιαία ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 136 GWh, η οποία αποτελεί την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε εβδομαδιαίο επίπεδο μέσα στο 2018.