Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας να είναι χαμηλές. Παρόλα αυτά τα νοικοκυριά, είναι ιδιαιτέρως διστακτικά στο να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο φετινό, ωστόσο φέτος η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 25%.

«Ζητάμε τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα» επανέλαβε σε χθεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου. Η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είπε, έχει μειωθεί λόγω των υψηλών τιμών. Η μείωση αυτή είναι αισθητή στα αστικά κέντρα, ενώ και στα νησιά ιδιαίτερα στις Κυκλάδες η ζήτηση κινείται σε πτωτικά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και της γενικής γραμματείας εμπορίου, στο Νομό Αττικής στις 11/12 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στο 1,024 ευρώ/λίτρο, ενώ στο Νομό Θεσσαλονίκης στο 1,028. Νομός Λέσβου και Νομός Κυκλάδων έχουν τις υψηλότερες τιμές και συγκεκριμένα 1,219 ευρώ/λίτρο και 1,236 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο πέρσι τα στοιχεία είχαν ως εξής, στο Νομό Αττικής 0,970 ευρώ/ λίτρο, στο Νομό Θεσσαλονίκης 0,972/λίτρο, στο νομό Λέσβου 1,061 ευρώ./λίτρο και στο Νομό Κυκλάδων 1,137 ευρώ/λίτρο.

Ο κ. Ασμάτογλου τόνισε πως «για τους Έλληνες το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πλέον ακριβό καύσιμο». Σύμφωνα δε με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 25%. Οι καταναλωτές παραγγέλνουν , σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων μειωμένες ποσότητες.

Σίγουρα ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης θα διαδραματίσει το επίδομα θέρμανσης, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να δώσει στους δικαιούχους του επιδόματος μια έκτακτη ενίσχυση. Ο υπουργός Οικονομικών,  Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε από τη Νέα Υόρκη την Τρίτη, πως φέτος θα δοθεί ενισχυμένο το επίδομα στους απομακρυσμένους νομούς της Ελλάδας. «Και φέτος, θα δώσουμε μέρος του μερίσματος για πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και πέρυσι. Αυτοί που πήραν την επιδότηση πετρελαίου το 2017 θα πάρουν συμπληρωματικό ποσό και φέτος, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ», είχε αναφέρει πρόσφατα στο ρ/σ στο Κόκκινο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Μάλιστα, εντός του μηνός αναμένεται να υπογραφεί μια σχετική υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, με τους πολίτες να το λαμβάνουν σε δύο δόσεις έως 31/1 και έως 30/6.