Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Λάρκο, καθώς η βιομηχανία είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο Λαμίας με αίτημα να εκδοθεί διαταγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της ΔΕΗ να άρει την εκπροσώπηση της βιομηχανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, που είναι και ο αρμόδιος να εκτελέσει το αίτημα της ΔΕΗ να παύσει να είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας, είχε επικαλεστεί ακριβώς τη δικαστική εκκρεμότητα και δεν προχώρησε τις διαδικασίες.

Και ενώ ο ΑΔΜΗΕ (αλλά και η κυβέρνηση) είχαν προεξοφλήσει τη θετική απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή, απορρίφθηκε το αίτημα της Λάρκο, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος ώστε να υλοποιηθεί η άρση της εκπροσώπησης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία νικελίου θα έχει λίγες ημέρες περιθώριο, τροφοδοτούμενη με ρεύμα απευθείας από το σύστημα, σε τιμές πολύ ακριβότερες από το τιμολόγιο της ΔΕΗ ενώ θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση και να πληρώνει το σύνολο της κατανάλωσης χωρίς καθυστέρηση. Εν προκειμένω, για μια βιομηχανία με τα προβλήματα και τα χρέη της Λάρκο, μια τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με την αρχή του τέλους.

Βεβαίως η απόφαση της ΔΕΗ να ζητήσει την άρση της εκπροσώπησης της Λάρκο (με απλά λόγια να σταματήσει να προμηθεύει με ρεύμα τη βιομηχανία), δεν ελήφθη εν κενώ. Η βιομηχανία νικελίου εδώ και πολλά χρόνια είναι ο νούμερο ένα οφειλέτης, με ανεξόφλητα χρέη που ξεπερνούν τα 285 εκατ. ευρώ. Και παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και ευνοϊκές αποφάσεις, ακόμη και σε βάρος βιομηχανιών που είναι συνεπείς και εξοφλούν κανονικά τους λογαριασμούς τους, η Λάρκο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ενώ αδυνατεί να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Η ΔΕΗ μπορεί να γίνεται αποδέκτης των κυβερνητικών πιέσεων να επιδείξει υπομονή, ωστόσο την ίδια στιγμή υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις από θεσμικούς επενδυτές που είναι μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρείας, οι οποίοι ζητούν αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος Λάρκο. Πηγές της αγοράς μάλιστα, μεταφέρουν την ικανοποίηση των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα τόσο για τη Λάρκο όσο και για τη Χαλυβουργική.

Και εάν για την περίπτωση της Χαλυβουργικής το πρόβλημα είναι η ενδοοικογενειακή διαμάχη, που έχει αφήσει τη βιομηχανία χωρίς ενέσεις κεφαλαίου, στην περίπτωση της Λάρκο, το πρόβλημα είναι διαχρονικό, ιδιαίτερα μετά το πάγωμα της διαδικασίας για ιδιωτικοποίηση.

Τη δικαστική εξέλιξη σχολίασε και το Σωματείο Εργαζομένων της Λάρκο, που καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και ζητεί διασφαλίσεις από την κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας χωρίς ιδιωτικοποίηση και με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται τέλος ότι κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι επίκειται η ανάληψη νέας πρωτοβουλίας, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα και να βρεθεί λύση στο γόρδιο δεσμό της προβληματικής κρατικής βιομηχανίας. Άλλωστε εκτός από το ρεύμα, για τη Λάρκο υπάρχει πάντα σε εκκρεμότητα η καταδίκη για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ που επίσης υπονομεύει την όποια προοπτική βιωσιμότητας...

 

(capital.gr)