Πτωτικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου ανήλθε στα €69,74/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 3,95% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €81,80/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα €74,84/MWh.           

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η μείωση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση (+31 GWh ή +2.3%), η οποία αντισταθμίστηκε πλήρως από την αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ (+52 GWh ή +31%) και από την άνοδο των καθαρών εισαγωγών (+28.5 GWh ή +62%).