Ανοικτό αφήνουν ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ το ενδεχόμενο να καταφύγει η ΔΕΗ σε νομικές ενέργειες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην υπόθεση των χρεών της Χαλυβουργικής.  Όπως αναφέρουν, εντός της εβδομάδας, η επιχείρηση αναμένεται να αποστείλει σχετική επιστολή στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), πιθανώς και εξώδικο, προκειμένου να τον πιέσουν ώστε να προχωρήσει σε αποκοπή του ρεύματος στην ιστορική βιομηχανία

Οι οφειλές της, σύμφωνα με τη ΔΕΗ,  έχουν πλέον ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις της λίστας των μεγάλων οφειλετών της ΔΕΗ. 

Παρότι τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, η  κατάσταση επιδεινώθηκε τον  περασμένο Αύγουστο. Το ποτήρι ξεχείλισε, όπως σημειώνει πηγή της   ΔΕΗ, καθώς αν και εστάλη εξώδικο στη Χαλυβουργική για τη ρύθμιση του χρέους, οι δύο πλευρές δεν θα βρήκαν. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου η ΔΕΗ έστειλε στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης μετρητή, βάσει του ισχύοντος Κώδικα  Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πελατών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων και της σύναψης της μεταξύ τους σύμβασης, όσο και κατά την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Ο Διαχειριστής έπρεπε να την εκτελέσει εντός δέκα ημερών. Όμως, δεν έκοψε το ρεύμα και γι΄ αυτό η  ΔΕΗ στα μέσα Οκτωβρίου προχώρησε σε καταγγελία συμβολαίου. Όμως και πάλι ο ΑΔΜΗΕ, αφού έδωσε τον ένα μήνα περιθώριο στη βιομηχανία για να αναζητήσει άλλον προμηθευτή ή για να τα βρει με τη ΔΕΗ, στο οποίο δεν βρέθηκε λύση, τελικά δεν κατέβασε τον διακόπτη.

Η Χαλυβουργική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης της ΔΕΗ, μετά τη ΛΑΡΚΟ, η οποία χρωστά περί τα 300 εκατ. ευρώ. Υψηλές είναι και οι οφειλές της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ωστόσο έχει γίνει διακανονισμός για μεγάλο μέρος του χρέους και τον τελευταίο χρόνο καταβάλλονται σταθερά οι λογαριασμοί. Κοντά σε διακανονισμό βρίσκεται η ΔΕΗ και με τη Βιομηχανία Λιπασμάτων (ΕLFE) συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. 

Κανένα νέο για τα βιομηχανικά τιμολόγια

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των βιομηχανιών υψηλής τάσης δεν προχωρούν. Και οι δύο πλευρές έχουν …στυλώσει τα πόδια, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η παράταση ισχύος που είχε δοθεί στα τιμολόγια που έληγαν τον περασμένο Φεβρουάριο εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (EBIKEN), κ. Αντώνης Κοντολέων.  σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι η ΔΕΗ  προτείνει για το 2019 κατάργηση των εκπτώσεων όγκου και αύξηση κατά 10% των τιμολογίων ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία.  Και ζητεί από την επιχείρηση να απαντήσει σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:  «Αληθεύει ή όχι ότι η ΔEΗ έχει προτείνει την κατάργηση των εκπτώσεων και την επιβολή επιπλέον αυξήσεων 10%, που συνολικά μεταφράζονται σε αύξηση της επιβάρυνσης της τάξης του 30%;  Αληθεύει ή όχι ότι η ΔEΗ έχει υπογράψει με τη ΛΑΡΚΟ -τον μεγαλύτερο οφειλέτη της, με χρέη άνω των 300 εκατ. ευρώ- πενταετή σύμβαση έως το τέλος του 2020 με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με τη βιομηχανία» ;  Μάλιστα, ο κ. Κοντολέων αναφέρεται στον κίνδυνο κλεισίματος εργοστασίων στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος.   

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, αναφέρεται στη διαχρονική στήριξή της στη βαριά βιομηχανία της χώρας και στις σημερινές προσπάθειες της Διοίκησης για την ελαχιστοποίηση κατά το δυνατό της επιβάρυνσής της από τη μεγάλη αύξηση του κόστους συνεπεία μη ελεγχόμενων παραγόντων , όπως ή άνοδος της οριακής τιμής κατά 30% και η αλματώδης άνοδος των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, για τη σύναψη συμβάσεων πέραν του έτους (π.χ έως το τέλος του 2020), η ΔΕΗ  ζητά, λόγω των διακυμάνσεων του κόστους, εξαιτίας αυτών των μη ελεγχόμενων παραγόντων, να τεθούν ρήτρες.

 

Σχετικά με την τιμολόγηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, μετά τον Φεβρουάριο 2019 η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν επιδιώκει να αποκομίσει το παραμικρό κέρδος. «Για το λόγο αυτό άλλωστε επιλέγουν ως πάροχο αποκλειστικά τη ΔΕΗ, ακόμη και εκείνοι που είναι οι ίδιοι παραγωγοί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πάγια θέση της ΔΕΗ είναι η εξαίρεση των πελατών υψηλής τάσης από το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης.