Μικρές πιθανότητες δίνουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να υποβληθούν, εντός του Νοεμβρίου, δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ. Όπως υποστηρίζουν, το πιθανότερο είναι η υποβολή των προσφορών για την απόκτηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων να γίνει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ή, στη χειρότερη περίπτωση, αμέσως μετά τα Θεοφάνια

Έτσι, παρατείνεται και η δυνατότητα των υποψηφίων για δημιουργία κοινοπραξιών.. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι δύο υποψήφιοι μνηστήρες (η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol) έχει λιγότερα εμπόδια από ότι λίγο καιρό πριν. Μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης από τον επενδυτή που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό - η διαδικασία αποκρατικοποίησης δείχνει πιο ομαλή.

Σε αυτό βοηθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα το ομίλου - αύξηση κατά 28% στα 135 εκατ. ευρώ για τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018. Στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 32% αγγίζοντας τα 360 εκατ. ευρώ, μια επίδοση - ρεκόρ για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Έτσι, η συγκυρία της βελτιωμένης χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου δείχνει ιδιαιτέρως θετική για την τελική κούρσα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, με τις προσδοκίες για το τίμημα να αυξάνονται.

Ωστόσο, παραμένει μια εκκρεμότητα που αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η οποία σχεδιάζεται να αναλάβει τον τομέα που αφορά στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ περιελάμβανε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας στην οποία θα περνούσε ο κλάδος των υδρογοναθράκων. Σε αυτή το Δημόσιο θα διατηρούσε πάνω από 36%, γεγονός που φαίνεται ότι έχει προβληματίσει τους υποψήφιους επενδυτές, δηλαδή την Glencore και τη Vitol.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, έως σήμερα, έχουν μονογραφεί οι συμβάσεις παραχώρησης για το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στο οποίο τα ΕΛΠΕ κατέχουν τα δικαιώματα έρευνας, καθώς και οι αντίστοιχες για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου ο όμιλος συμμετέχει με 20% σε κοινοπραξία μαζί με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς της Total (40% - διαχειριστής) και της ExxonMobil (40%). Προσφορά έχει υποβάλλει και για το «Block 1», βόρεια της Κέρκυρας.

Σύμβασης Μίσθωσης υπεγράφη και ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total (operator) – Edison – ΕΛΠΕ (25%), για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια «Περιοχή 2» του Ιονίου Πελάγους. Επίσης, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν ως operator, με ποσοστό 50%, σε κοινοπραξία , για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, όπως και με ποσοστό 25% σε κοινοπραξία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Ακόμη, ο όμιλος συμμετέχει ως διαχειριστής (100%) στις δύο χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας -σε «Άρτα – Πρέβεζα» και στη «Βορειοδυτική Πελοπόννησο».