Συνεχίστηκε η πτώση της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου ανήλθε στα €67,58/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,72% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €80,71/MWh και στα €29,49/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, φτάνοντας τα €75,18/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η πτώση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται κυρίως στις αυξημένες καθαρές εισαγωγές (+37 GWh ή +54% σε εβδομαδιαίο επίπεδο), καθώς και στην μείωση του μεταβλητού κόστους των θερμικών μονάδων, οι οποίες ενσωμάτωσαν τις μειωμένες τιμές των δικαιωμάτων ρύπων της τελευταίας περιόδου.