Η ύπαρξη κατάλληλων πολιτικών και η νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μικρο-δικτύων (mini grids) παγκοσμίως. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης του IRENA, του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τίτλο "Policies and regulations for Renewable Energy Mini-grids" (Πολιτικές και Κανονιστικά Πλαίσια για τα Μικρο-δίκτυα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)

Ο Οργανισμός παρουσιάζει περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) από την Ινδονησία, το Περού, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα, τη Σιέρρα Λεόνε, την Τανζανία, την Καμπότζη και την Ινδία και παρέχει πληροφορίες για τους κανόνες και τις δράσεις που υλοποιούνται με στόχο τη στήριξη της ηλεκτροδότησης απομονωμένων περιοχών μέσω των ηλιακών και υδροηλεκτρικών μικρο-δικτύων (mini grids).

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη μικρο-δικτύων είναι οι νομικές διατάξεις και οι κανόνες αδειοδότησης, η νομοθεσία που  αφορά την ανάκτηση του κόστους και τη ρύθμιση των τιμολογίων, καθώς και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

"Η ανάλυση διαπιστώνει ότι δεν είναι όλοι οι παράγοντες εξίσου σημαντικοί για όλους τους τύπους μικρο-δικτύων και η χάραξη πολιτικής μπορεί να επωφεληθεί από μια βαθύτερη κατανόηση των διαφόρων συνδυασμών τεχνολογιών, μοντέλων παράδοσης και επιπέδων πρόσβασης", αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του IRENA, η δυναμικότητα των ηλιακών μικρο-δικτύων αυξήθηκε από μόλις 11 MW το 2008 σε περίπου 308 MW στο τέλος του 2017.

Η Ασία και η Αφρική πρωτοστατούν στην επέκταση των mini grids

Η Ασία - όπου η ανάπτυξη των mini grids στις ΑΠΕ καθοδηγείται από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές κοινότητες - είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που κατανάλωσαν ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από μικρο-δίκτυα, ακολουθούμενη από την Αφρική, η οποία είδε τον αριθμό των κατοίκων της με τέτοιου είδους δίκτυα να αυξάνεται από λίγο πάνω από 200.000 το 2008 σε 1,3 εκατομμύρια το 2016.

"Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας των λύσεων mini grids στις ΑΠΕ και των εθνικών προσπαθειών για την κλιμάκωση της ανάπτυξης", προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες του IRENA.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και των ιδιωτών επενδυτών είναι απαραίτητες, καθώς η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να συμπληρώνεται από ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ «εξασφαλίζει δίκαιες υπηρεσίες για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινότητες».

Η έλλειψη νέων ad hoc κανονισμών και διατάξεων θεωρείται βασικό ζήτημα για τα μικρο-δίκτυα, καθώς οι παραδοσιακές ενεργειακές πολιτικές και τα κανονιστικά πλαίσια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τις διαφορετικές δομές κόστους, καθώς και το μέγεθος και τα οικονομικά χαρακτηριστικά των καταναλωτικών βάσεων, αλλά και το εύρος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εισαγωγή εθνικών στόχων που συνδέονται με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα καλό βήμα προς τη βελτίωση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια μέσω μικροδικτύων, προσθέτει η έκθεση.