Η προοπτική να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα νησιά του Αιγαίου μέσα από τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει κατά καιρούς επισημανθεί από αναλυτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που θα «βγάλουν» σταδιακά από την πρίζα πολλές μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής, που λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα. Ειδικότερα. για τη Νίσυρο εκπονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ένα στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή προγράμματος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει έργα, όπως η εγκατάσταση και λειτουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης με γεωθερμία

Την  πραγματοποίηση έργων  εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και την τηλεθέρμανση αγροτικών καλλιεργειών και κτηρίων. Επιπλέον, στο στρατηγικό σχέδιο, περιλαμβάνονται έργα, που στοχεύουν στην αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους βασικούς στόχους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι να αποκτήσουν υδατική αυτονομία όσα νησιά δεν έχουν. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχουν ενταχθεί, στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, έργα για τη Νίσυρο ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, όπως η δημιουργία Μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ, ύψους 1.000.000 ευρώ και η πραγματοποίηση έργων ύδρευσης των οικισμών Εμπορείου και Νικειών, στη Νίσυρο, ύψους 1.600.000 ευρώ. Μιλώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Νισύρου με θέμα: «Για μια Αξιοβίωτη, Αειφόρα και Ήπια Ανάπτυξη της Νισύρου», την περασμένη Παρασκευή σημείωσε πως «θέλουμε να τελειώσουμε με την ομηρία των νησιών από το «καραβάκι». Θέλουμε τα νησιά να σταματήσουν να πίνουν αλμυρό ή υφάλμυρο νερό και παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε να αποκτήσουν επαρκές και ποιοτικό νερό, συνθήκη που θα τους δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης». Να σημειωθεί πως η μελέτη για το έργο της Δημιουργίας Μονάδων αφαλάτωσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εκπονείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σ. Φάμελλος: Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης των Δήμων για την ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων υλικών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούστηκαν τα όσα ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού σχεδίου για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του νερού. Παράλληλα,  για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας θα πρέπει να γίνει το πρώτο άμεσο βήμα που είναι διαλογή στην πηγή, με χωριστή διαλογή του οργανικού, η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι υποχρεωτική  από το 2019. «Ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο στόχος μας είναι ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης των Δήμων για την ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων υλικών,  καλύπτοντας και το κόστος συλλογής και μεταφοράς. Στις περιοχές που οι πρόγονοί μας ανακύκλωναν τα πάντα δεν έχουμε καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση δράσεων κυκλικής οικονομίας. Εξάλλου, αυτές οι πρωτοβουλίες θα μας δώσουν και νέες θέσεις εργασίας και φθηνότερα δημοτικά τέλη για τους πολίτες», τόνισε ο κ Φάμελλος.