Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα και ίσως την αυξήσουν περαιτέρω. Η αγορά φαίνεται, όμως, να αδιαφορεί. Η συνάντηση που είχαν προσφάτως στην Αλγερία ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία οδήγησε τις τιμές στα υψηλά τεσσάρων ετών, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αποφάσισαν να μην αυξήσουν την παραγωγή. Στη συνέχεια προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές και τον Αμερικανό πρόεδρο. Η παραγωγή της Ρωσίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και σχεδόν το ίδιο ισχύει για τη Σαουδική Αραβία. Το γεγονός  όμως ότι η αγορά δείχνει να μην αντιδρά προδίδει τα όρια της επιρροής των δύο χωρών

«Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονται κυρίως στις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, δηλαδή στις αναμενόμενες κυρώσεις κατά του Ιράν και στα πολιτικά προβλήματα στη Βενεζουέλα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέδριο στη Μόσχα και προσέθεσε: «Ντόναλντ, αν θέλεις να δεις ποιος φταίει για την άνοδο των τιμών, πρέπει να κοιταχτείς στον καθρέπτη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον ΟΠΕΚ ότι αυξάνει τις τιμές  του πετρελαίου από τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρουν τις κυρώσεις. Τον περασμένο μήνα το καρτέλ φάνηκε να κωφεύει στις εκκλήσεις Τραμπ για άμεση αύξηση της παραγωγής ώστε να αναπληρωθεί το κενό από τον αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου. Το αποτέλεσμα ήταν η νέα αύξηση των τιμών και η κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε και επικαλείτο την ιστορική στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σαουδική Αραβία, το βασίλειο απήντησε ότι «η «παραγωγή μας ήταν κάτω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους , αλλά τον Οκτώβριο ανέρχεται περίπου στα 10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα». Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, προέβλεψε πως «τον Νοέμβριο θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη», που σημαίνει πως ενδέχεται να υπερβεί το ρεκόρ παραγωγής που είχε φθάσει τον Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσία, που από τον περασμένο μήνα έχει υπερβεί το ρεκόρ παραγωγής της μετα-σοβιετικής εποχής, σκοπεύει να την αυξήσει περαιτέρω κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια την ημέρα σε λίγους μήνες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους και όπως τόνισε ο Αλ Φαλίχ, «έτσι ο ΟΠΕΚ ανταποκρίθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση». Οι δηλώσεις του Αλ Φαλίχ δεν έχουν, πάντως, επηρεάσει τις τιμές. Από την αρχή του έτους η τιμή της ποικιλίας αναφοράς Brent έχει σημειώσει άνοδο 27%.

Σύμφωνα με τον Γενς Νέρβινγκ Πέτερσεν, αναλυτή της Danske Bank στην Κοπεγχάγη, η αύξηση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία φαίνεται πως αρκεί μόνον για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την έλλειψη του πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας αλλά δεν επαρκούν για να αναπληρώσει αυτές τις ελλείψεις». Όπως και ο Πούτιν, ο Αλ Φαλίχ επέρριψε εν μέρει την ευθύνη για την αύξηση των τιμών στον αναμενόμενο αποκλεισμό του Ιράν και όχι στη σχέση ζήτησης και προσφοράς. Προβλέπει μάλιστα πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η κερδοσκοπία θα υποχωρήσουν και θα επιστρέψει η σταθερότητα στην αγορά».

(Bloomberg/ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)