Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Αξιοποίηση του Φυσικού Πλούτου - Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής - Στροφή στις ΑΠΕ

Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Αξιοποίηση του Φυσικού Πλούτου - Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής - Στροφή στις ΑΠΕ
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 5 Οκτωβρίου 2018 - 08:06

Με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση έργων ΑΠΕ, υπογράφτηκε από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο, το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το νέο χωροταξικό πλαίσιο αναθεωρεί και αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ίδιας περιφέρειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κεντρικός στόχος είναι η ολοκλήρωση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού

με την επικαιροποιημένη θεσμοθέτηση των σχεδίων σε όλα τα επίπεδα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) για το σύνολο των δήμων, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με νέα πολεοδομικά σχέδια, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων, το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τις χρήσεις γης και όρους και περιορισμούς δόμησης σε όλη την έκταση του δήμου.

Τι προβλέπει για τις παραγωγικές δραστηριότητες

Ορίζονται έξι κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Πρώτον, για τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται η ανασυγκρότηση του, με μείωση της εξάρτησης από τις επιδοτήσεις, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και τη διασύνδεση με τον δευτερογενή τομέα με σκοπό την παραγωγή και εμπορία προϊόντων αυξημένης προστιθέμενης αξίας. Δεύτερον, για τον δευτερογενή τομέα, σχεδιάζεται ο μετασχηματισμός του σε βιομηχανικό πόλο με αναγνώριση κλάδων διασύνδεσης με τον πρωτογενή τομέα, περιφερειακής εξειδίκευσης και εξαγωγικού χαρακτήρα. Για την προβολή της Καβάλας και της Αλεξανδρούπουλης, ως εμπορευματικών κέντρων, προκρίνεται η προώθηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) και χονδρεμπόριο, Εμπορευματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας, εντός ή σε άμεση σχέση με τις χερσαίες λιμενικές ζώνες. Τρίτον, στον εξορυκτικό κλάδο, το ΥΠΕΝ αναφέρει πως προτεραιότητα είναι η βελτιστοποίηση των μεθόδων εξόρυξης του μαρμάρου. Τέταρτον, για την ενέργεια προβλέπεται η αξιοποίηση ενεργειακών πόρων και δυναμικού, με στροφή σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα μεγιστοποιούν τα οφέλη των ενεργειακών πηγών, υποδομών και δικτύων. Προωθείται η ανάπτυξη συνεργιών και υλοποίηση των επενδύσεων που αφορούν τόσο στην κατασκευή των μεγάλων αγωγών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, όσο και στη δημιουργία τερματικών σταθμών εκφόρτωσης, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολη). Παράλληλα, προωθείται η ανάπτυξη της έρευνας στις ΑΠΕ, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η εμπειρία για την παραγωγή τεχνογνωσίας. Έμφαση θα δοθεί στην γεωθερμία και τη βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος παράλληλα με την κάλυψη αναγκών θέρμανσης. Πέμπτον, για το εμπόριο προωθείται η ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου, με ενίσχυση των εμπορευματικών υποδομών (λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, άξονας Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, αξιοποίηση Εγνατίας Οδού και κάθετων αξόνων). Τέλος, για τον τουρισμό, προκρίνεται η τόνωση του υφιστάμενου τουριστικού ρεύματος από την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία και η προώθηση ειδικών μορφών ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού.

Ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς

Επιπλέον, προωθείται η συγκρότηση τριών αξόνων οικοανάπτυξης, ως τόξα συνδυασμένης ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κατά μήκος των σημαντικότερων υδατικών πόρων της Περιφέρειας.

Τόξο Υγροβιοτόπων και Αρχαιολογικών Χώρων, που αναπτύσσεται κατά μήκος του παράκτιου χώρου της Περιφέρειας. Περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ και επεκτείνεται μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ζώνης.

Τόξο Ποταμού Νέστου / Ορεινής Ροδόπης, γύρω από το νοητό άξονα του ποταμού Νέστου, που συνδέει τους ορεινούς θύλακες του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης με τα Στενά του Νέστου και την ευρύτερη περιοχή των εκβολών του ποταμού. 

Οικολογικό - Πολιτιστικό Τόξο Ποταμού Έβρου, που ακολουθεί τον ρου του ποταμού Έβρου ως τις εκβολές του ποταμού και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου.

Προστασία του Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η συγκρότηση ενός ευρύτατου δικτύου συνδυασμένης ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας για την προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου, καθώς και για την ανάληψη των επιμέρους δράσεων αποκατάστασης, ανάπλασης και διαχείρισης τοπίων, φυσικών στοιχείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.