Τουρκία: ‘Πυκνώνουν’ οι Εξαγγελίες για Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Εντός των Επόμενων Μηνών

Τουρκία: ‘Πυκνώνουν’ οι Εξαγγελίες για Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Εντός των Επόμενων Μηνών
energia.gr
Τετ, 12 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:53

Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει, εντός του έτους, σε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, καθώς μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάλογες εξαγγελίες προχώρησαν και ο Υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, κατά την επιστροφή του από το Ιράν και την τριμερή σύνοδο για το Ιντλίμπ, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ότι σε 1-2 μήνες θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο και μετά η δεύτερη.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου τόσο από την Αίγυπτο, όσο και από το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι το κόστος για να διοχετευθεί το αέριο μέσω Ελλάδας είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο από τοα αντίστοιχο αν διακινηθεί μέσω Τουρκίας.

«Θα χρειαστούν 40-50 χρόνια για να αποδώσει και επομένως δεν είναι εφικτό. Θα το κάνουν με κόστος να έχουν ζημία;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι ‘θορύβησε’ η απόφαση της Τουρκίας για έναρξη γεωτρήσεων. «Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στη Μεσόγειο σε 1-2 μήνες και μετά θα γίνει και δεύτερη γεώτρηση. Επομένως, τους ανησυχεί αν γίνει κάτι τέτοιο από την Τουρκία, τη χώρα που είναι η μόνη που δεν έχει βρει φυσικό αέριο στην περιοχή και είναι η χώρα που καταναλώνει περισσότερο και είναι η μεγαλύτερη», ανέφερε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Την ίδια άποψη για μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας πρόβαλε και Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι θα φέρει την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση. Ο Τούρκος Υπουργός παραδέχθηκε, όμως, ότι στο θέμα θα είναι καθοριστική η στάση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ, αλλά και το κόστος.

«Λέγεται πως είναι δύσκολο να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Υπάρχει περίπτωση το φυσικό αέριο να έρθει μέσω Κύπρου στην Τουρκία και από την Τουρκία στην Ευρώπη, αυτή η πιθανότητα προβάλλεται», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα υπολογίζονται σε 2-3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε, ωστόσο, ότι για μια τέτοια επένδυση μπορεί να προτιμήσουν να μεταφέρουν το φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Ελλάδας, «αν και για παράδειγμα το Ισραήλ σκεφτόταν να το μεταφέρει μέσω εμάς (σ.σ. της Τουρκίας) όταν πρωτοξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.