Φ. Ντονμέζ: Πριν το Χειμώνα θα Ξεκινήσουν οι Γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Φ. Ντονμέζ: Πριν το Χειμώνα θα Ξεκινήσουν οι Γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο
energia.gr
Παρ, 7 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:37

Η Τουρκία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο πριν από το φετινό χειμώνα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πλούσια σε άνθρακα επαρχία Zonguldak.

«Επί του παρόντος η Turkish Petroleum βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας στη Μεσόγειο και σε ένα με δύο μήνες, πριν το χειμώνα, αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές, επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση», εξήγησε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στην οικονομική ζώνη της Τουρκίας ανοικτά της Αττάλειας. Ο κ. Ντονμέζ σημείωσε, επίσης, ότι οι εργασίες θα χρειαστούν χρόνο, αλλά επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο παραμένει αισιόδοξο για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο γεωτρητικό σκάφος Τουρκίας, ο ‘Πορθητής’ (Fatih), πρώην Deepsea Metro II, έφτασε στην πόλη της Αττάλειας τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης της Τουρκίας στην περιοχή.

Το Μάιο, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε δηλώσει ότι το σκάφος θα πραγματοποιούσε γεώτρηση σε βάθος 2.600 μέτρων στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «ιστορικό βήμα» για την Τουρκία.

Η Τουρκία ήδη πραγματοποιεί έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Το πρώτο σκάφος σεισμικών ερευνών της Τουρκίας, το Barbaros Hayrettin Pasa, που αγοράστηκε από τη Νορβηγία το 2013, διεξάγει επιχειρήσεις ερευνών στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2017. Παράλληλα, το δεύτερο σκάφος της Τουρκίας, το MTA Oruc Reis, το οποίο κατασκεύασαν Τούρκοι μηχανικοί σε ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο, εκτελεί έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ολοκληρώσαμε το 100% των δισδιάστατων και το 20% των τρισδιάστατων σεισμικών μελετών στη Μαύρη Θάλασσα. Ενδέχεται να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα σε συνέχεια των μελετών αυτών, αλλά η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στη Μεσόγειο», εξήγησε ο Ντονμέζ.

 

Στα σχέδια της Τουρκίας η αγορά δεύτερου πλοίου

Ο Ντονμέζ δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία προετοιμάζεται εντατικά για την αγορά ενός δεύτερου πλοίου - γεωτρύπανου με σκοπό να ενισχύσει τις έρευνες υδρογονανθράκων.

«Ένας άλλος σχεδιασμός μας είναι να αγοράσουμε ένα δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων για τη Μαύρη Θάλασσα. Ο σχεδιασμός μας προχωρά και θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Τέλος, ο Φατίχ Ντονμέζ υπογράμμισε ότι «όλα τα απαραίτητα ερευνητικά και προπαρασκευαστικά έργα έχουν ολοκληρωθεί και όπως λέει το σλόγκαν του υπουργείου, ‘αν υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα το βρούμε’».